Foto: Foto: Lotta Imberg, Scanpix

Riksdagsmän får fem gånger dyrare jobbcoach

Publ. 2010-03-24 11:04
 
 

Ranbir Singh, 30

Då: Oktober–januari – arbetslös med a-kassa, 7 000 kronor i månaden.
Jobbcoach: Fyra besök hos Arbetsförmedlingens externa jobbcoach. Fick hjälp med att skriva cv   och tränade på att göra en jobbintervju.
Nu: Säljer och paketerar bröd, uppträningslön 961 kronor per dag.

Luciano Astudillo, 38

Nu: Riksdagsledamot (S) i arbetsmarknadsutskottet.

Lön: 52 000 kronor/månad.
Jobbcoach: ”Tror inte jag behöver det, jag är ung och driven.”
Inkomstförsäkring: Har suttit åtta år i riksdagen och har därmed rätt till 80 procent av arvodet under ett år och därefter 44 procent under ett år.

 

Riksdagsledamöter erbjuds jobbcoach för 50 000 kronor – och en inkomstförsäkring. Arbetslösa får en jobbcoach för 9 000 kronor.

Riksdagsledamöter som lämnar sina uppdrag behöver mer hjälp att hitta ett jobb än personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. I alla fall med avseende på hur mycket pengar de får för att gå till en jobbcoach.

Riksdagsstyrelsen har nu beslutat att ledamöter som slutar ska erbjudas en egen jobbcoach till en kostnad av upp till 50 000 kronor. Samtidigt får de externa jobbcoacher som Arbetsförmedlingen använder högst kosta 9 000 kronor, eller 11 000 kronor om coachningen leder till ett jobb.

– Upplägget kan jämföras med de trygghetsavtal som många företag har. Även om man kan tycka att riksdagsledamöter har tillgång till ett nätverk kan de behöva rådgivning och kontakter för att hitta ett jobb på arbetsmarknaden, säger talmannen och riksdagsstyrelsens ordförande Per Westberg (M).

Syftet med jobbcoacherna är även att minska kostnaderna för riksdagsledamöternas inkomstgaranti, vilket innebär att de som lämnar sina uppdrag garanteras en inkomst i upp till 15 år.Något som kostar staten ungefär 35 miljoner kronor årligen.
– För att minska de kostnaderna kan jobbcoacher kanske hjälpa en del, men det krävs även tuffare ­regler för inkomstgarantin, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

 
Daniel Boman

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb