Inget är privat på internet. Det finns företag som betalat personer som finns i en jobbkandidats nätverk för att få tillgång till dennes Facebookkonto.
Foto: Foto: Istockphoto

Så blir du kartlagd när du söker jobb

Uppd. 2010-04-12 18:41
 
 
Tips!

Tänk på det här när du söker jobb:

Gå igenom dina inlägg och bilder på blogg och Facebook. Radera sådant som kan anses opassande.

Innan du lägger ut något på internet, tänk på att ha rätt ton. Skriv inget på impuls – fråga hellre någon i din närhet med omdöme.

Att inte synas alls på Internet kan också vara negativt. Det kan uppfattas som att du har något att dölja eller inte bjuder på dig själv.

Kolla själv upp din blivande arbetsgivare. Det kan också vara bra vid en eventuell intervju.

 
Visst kollar företagen upp dig som söker jobb. Arbetsgivare blir allt noggrannare i sina rekryteringsprocesser. Acceptansen för intrång i den personliga integriteten kommer att öka i framtiden. Karriärexperten: ”De anställda är företagens ansikte utåt”.

Räkna med att bli grundligt kontrollerad av arbetsgivaren när du söker en anställning.  Bara under de senaste åren har företagen blivit allt noggrannare i sina rekryteringsprocesser.  Det visar en undersökning som Handelskammaren gjort bland personalchefer på svenska företag.

Vanligast är att företagen tar referenser, men vart fjärde företag uppger att de också gör sökningar på internet via exempelvis Google för att kontrollera kandidaterna.

Vart tionde företag undersöker dessutom sociala medier som Twitter, Facebook och bloggar för att få en mer komplett uppfattning om kandidaten.

Det räcker alltså inte att bara ha rätt kompetens om man vill ha ett jobb.
– En felrekrytering kan bli oerhört kostsamt för företaget samtidigt som företagets image blir allt viktigare. De anställda är företagets ansikte utåt och därför är de noga med att kandidatens värderingar stämmer överrens med företagets, säger Nina Jansdotter, karriärexpert på rekryteringsgruppen Drömjobb.

Företagen kan göra omfattande detektivarbeten om jobbkandidater, inte minst om det rör sig om en rekrytering till en högre post. Bland annat kontrollerar företagen offentliga register som brottsdomar och stämningar, kreditupplysningar, bolagsregistrering, skatteregister och utbildningshistorik.
– Detta är ett krävande arbete, men samtidigt nödvändigt. I framtiden kommer vi att få se en helt ny yrkeskår växa fram som enbart kommer att ägna sig åt att göra bakgrundskontroller åt företagen, säger Nina Jansdotter.

Acceptansen för intrång i den personliga integriteten kommer att öka i framtiden och bli en självklar del i rekryteringsprocessen. Internet och den svenska offentlighetsprincipen är inga låsta rum utan öppna för vem som helst att besöka.
– Jag tycker ändå att företag ska ha en etisk hållning och berätta för de sökande att de kommer att granskas. Det ger kandidaterna en chans att antingen dra sig undan eller att genast ge en förklaring om man har något i sin bakgrund som är avvikande på ett eller annat sätt.

"Vi informerar alla i förväg"

 
 

I Sverige finns en handfull företag som har affärsidén att göra bakgrundskontroller på uppdrag av andra företag. Peoplecheck i Falun är ett av dem.
– Generellt kan företag själva göra bakgrundskontrollerna. Men det är ofta tidskrävande och företagen har inte alltid tillgång till alla databaser, säger Jonas Grenfeldt, delägare i Peoplecheck.

På Peoplecheck använder man enbart register och databaser vid bakgrundskontroller som lyder under offentlighetsprincipen.
– Vi informerar alla kandidater i förväg om att vi gör bakgrundskontroller. De ska också skriftligen samtycka till att vi får göra en koll på dem.

Kandidater som kommer att vara företagets ansikte utåt får stå ut med att bli granskade hårdare än andra i framtiden. Under lågkonjunkturer ökar också granskningarna generellt.
– Då är det vanligt att personer ljuger i sina cv:n för att utmärka sig. Allvarligast är när folk ljuger om sina utbildningar. Det är också det vi granskar först.

Kolltoppen

De vanligaste sakerna arbetsgivare kollar upp innan de anställer.  

1. Referenser. kollas av 99 procent.
2. Tidigare anställningar: 85 procent.
3 Utbildningshistorik: 53 procent.
4 Brottsdomar och stämningar: 26 procent.
5. Hälsokontroll: 25 procent.
6  Gör sökningar på internet via till exempel Google: 25 procent.
7  Kreditupplysning och betalningsanmärkningar: 16 procent.
8  Alkohol- och drogtest: 16 procent.
9  Företagsengagemang: 13 procent.
10  Bloggar, Twitter eller Facebook: 10 procent.
11  Konkurser: 7 procent.
12  Frånvaro via Försäkringskassan: 5 procent.
13  Inkomstuppgifter: 4 procent.
14  Gör inga ­kontroller: 1 procent.
 
Mary Örnborg

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb