Lillemor Lahger Helen Stolt och Annelie Kärrå träffas regelbundet för att stötta varandra i arbetslösheten. Annelie Wallman, jobbcoach på Arbetsförmedlingen (stående) är med.
Foto: Foto: Christina Blom

Arbetslösa hittar hopp i stödgrupp

Uppd. 2010-03-22 15:21
 
 

Ofrivilligt går de utan jobb och kastas mellan hopp och förtvivlan. Men i varandra finner stöd. ”Det behövs fler sådana här stöttande nätverk”.

Den som har varit arbetslös en längre tid vet hur mycket det kan tära på ekonomin, självkänslan, kärleksrelationen och andra relationer.
– Folk med jobb kan säga "Å, vad skönt! Då kan du ju göra vad du vill på dagarna". Numera svarar jag: "Bra, du får min jacka och min legitimation så byter vi!". Jag förstår att många som jobbar har det jättejobbigt, men jag har svårt att ta den där oförståelsen, säger Lillemor Lahger, en 53-årig projektledare, utbildad kemiingenjör och en av de fyra kvinnorna i mininätverket.

Nätverket bildades av en slump i slutet av förra året efter att ett bemanningsföretag hade haft en informationsträff på Arbetsförmedlingen Gamlestaden i Göteborg.
– Alla hade mig som jobbcoach. De kände inte varandra, men stannade kvar och pratade. Då föreslog jag att vi skulle träffas regelbundet, säger Annelie Wallman, jobbcoach på ­Arbetsförmedlingen.

Sedan nyår har gruppen träffats en gång i månaden.

Om jag vill gå med i en sådan här grupp, hur gör jag då?
– Hör med din jobbcoach eller ta initiativ att skapa en egen ihop med arbetssökande vänner och bekanta.
– Det behövs fler sådana här små, stöttande nätverk.

Så hjälper gruppen varandra

Värmande stöttning
När någon i omgivningen oförstående säger ”herregud, har du inte fått jobb än” är det lätt att gräva ner sig och leta fel hos sig själv. Tillsammans hjälps de åt att lyfta blicken och upptäcka nya jobbmöjligheter.

Praktiska tips
De läser varandras CV:n och personliga brev och resonerar kring vilka delar som kan strykas och vilka som skulle kunna göras lite tydligare. De diskuterar även strategier för intervjuer och telefonsamtal.

Tips om jobb
I och med att alla har erfarenhet av projektledning inom ekonomi och marknad har de fler ögon öppna för nya möjligheter. När en ledig tjänst inte matchar den egna kompetensen, förmedlar de tipset vidare till de övriga i gruppen.

Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så skriver du ditt allra första cv

Så skriver du ditt allra första cv

Jobbsökarexperten Susanna Westgren tipsar om vad du ska skriva i ditt CV när du kanske inte har några tidigare arbetslivserfarenheter.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb