Peter Malmberg upplever att hans meriter som företagare inte tas på allvar när han söker jobb.
Foto: Foto: Privat

Peter: De struntar i mina meriter som företagare

Uppd. 2010-03-22 13:32
 
 
Anna Söderlund, Manpower, tycker att det är extra viktigt att vara tydlig när man listar sina meriter som företagare.
 
Anna Söderlund, Manpower, tycker att det är extra viktigt att vara tydlig när man listar sina meriter som företagare. Foto: Christina Blom
 
Mer på metrojobb.se
 

Hur värderar rekryterare egenföretagares erfarenheter när de söker anställning? Inte alls, om du frågar Peter Malmberg med tre nystarter i ryggen.
– Det är frustrerande. De tittar blint på meriterna man fått som anställd.


Peter har gedigen erfarenhet av att driva projekt som egen företagare. På hans CV finns bland annat produktion av tidningsbilagor, konsultarbete i livsmedelsbranschen och marknadsanalyser.

Men när han söker jobb som anställd projektledare tar det tvärstopp.

– Man hör ofta att man vill ha entreprenörer med "do-anda", men när det kommer till kritan är det många som inte förstår nyttan av att ha varit egen företagare, säger Peter.

Försäljningen av ekologisk mat ökade enligt Krav med 20 procent 2009 och butikerna får kämpa för att hitta ekologiska producenter som kan fylla hyllorna. Just detta har Peter stor erfarenhet av, men han begränsar sig inte längre till att söka jobb inom livsmedelsindustrin. Han har varit på ett antal intervjuer med olika rekryterare, men upplever att han möts av misstänksamhet.

– De tittar blint på meriterna man fått som anställd. De kanske tror att en egen företagare kan skriva vad som helst i sin CV, men jag kan bevisa allt som står.

Anna Söderlund, rekryterare på Manpower Professional, tycker att gapet mellan företagare och anställda är en myt, men menar att det är extra viktigt för en företagare att förklara varför man väljer att byta till anställning.

– Det måste framgå tydligt, så att man inte skapar en undran hos mottagaren: "Varför vill personen detta". Det är också viktigt att berätta vad man haft för omsättning och hur många anställda. VD för ett enmansföretag eller för 30 anställda är en viss skillnad.

Under 2009 startades 5 000 färre företag än året innan. Anna Söderlund har märkt att fler egenföretagare söker tryggheten hos en anställning.

– En del rekryterare tycker att man fått in fler sökande som är egenföretagare även på lite lightare tjänster.

Organisationen Företagarna har en telefonlinje dit medlemmar kan vända sig med sina frågor, men några samtal från företagare som har svårt att få sina meriter värderade känner man inte till. När det är någon som ringer om att byta företagande mot anställning handlar det i regel om praktiska problem som hur man ska göra med a-kassan.

Anders Fogelberg, jurist på Företagarna, tror ändå att en egenföretagare som söker en tjänst ska underlätta för rekryteraren att kunna värdera erfarenheterna.

– Det kanske inte räcker med de vanliga papprena, utan du kanske måste hänvisa till referenser, gamla kunder och konkurrenter. Kanske plocka fram årsredovisningen.

Något en företagare som varit VD för ett företag med några få anställda kan få problem med är att det kan se mer märkvärdigt ut i en rekryterares ögon, än vad det är.

– Kanske kan det upplevas som att man är överkvalificerad, men man får hitta de som tycker att det är bra att man till exempel varit VD för ett företag, säger Anders Fogelberg.

Du som är arbetsgivare eller rekryterare och vill veta mer om Peter kan läsa hans CV här.

Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb