Foto: Foto: Scanpix

En miljon jobb bort – på grund av fildelning

Uppd. 2010-03-18 17:34
 
 

Över en miljon jobb kan försvinna i Europa på grund av illegal fildelning. Det menar anti-piratorganisationer. "Rent nonsens", menar kritiker.

Bascap (står för Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy) är en organisation som jobbar för att bekämpa illegal fildelning och förfalskning.

De släpper nu en rapport där de uppskattat vad piratkopiering får för effekt på arbetsmarknaden. Fram till år 2015 kan 1,2 miljoner jobb försvinna i Europa
– Digital piratkopiering sveper över de globala marknaderna för musik, film, tv, litteratur och mjukvara. De kreativa industrierna genomlider förkrossande ekonomiska förluster och ett övergrepp på förmågan att kompensera artister och skapa anställningsmöjligheter, säger Jeffrey Hardy, koordinator på Bascap.

Enligt Bascaps studie, som har granskat situationen i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien, försvann 185 000 jobb redan 2008 på grund av piratkopiering

Nu vill intresseorganisationen att EU:s lagstiftare ska ta hårdare tag mot fildelarna men kritiker menar att undersökningen är ren och skär propaganda.
– Det är rent nonsens. Hur många jobb krävs för att sälja en cd digitalt? 0,000001 jobb per cd-skiva? säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
– Kulturkonsumtionen har inte minskat, bara bytt mönster. Men när det gäller förfalskning av rent gods, då är det i viss mån sant att jobb försvinner på grund av att varorna tillverkas i Kina istället för i Europa.

 
Aron Andersson

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter