Spice Catering i Kista drivs av fyra invandrarkvinnor.
Foto: Foto: Scanpix

AMS tar över ansvar för invandrares jobb

Publ. 2010-03-18 11:49
 
 

Det tar sju år för en nyanländ att få jobb. Nu får inte kommunerna längre ha ansvar för invandrares introduktion på arbetsmarknaden.

Riksdagen har beslutat att Arbetsförmedlingen ska ta över ansvaret för att introducera invandrare på arbetsmarknaden från den 1 december, skriver Riksdag & Departement.

Förslaget innebär också att myndigheten kan uppmana de arbetssökande att flytta till en annan kommun där det kan finnas mer jobb.

En så kallad etableringslots, som kan vara ett företag eller en ideell förening, ska utses för att guida den nyanlände. Det är något som bemötts med kritik från oppositionen, som annars i stora delar tycker att det är bra med ökat statligt ansvar över de nyanlända.

– Den så kallade lotsverksamheten är i praktiken inget annat än en privatisering av stora delar av introduktionen, sade Kalle Larsson (V) under riksdagsdebatten.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Avgångsvederlag för kommun – 39 miljoner

Avgångsvederlag för kommun – 39 miljoner

Så generösa avtal har fackpamparna Så blir du mer bizniz och gör succé på jobbet Kostnaden för avgångsvederlag i Malmö har fördubblats på två år.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Längtar du efter semester? Då har vi ett glädjebesked – 2017 bjuder på fler lediga dagar än 2016.

Fler artiklar inom Nyheter