Foto: Foto: Stock.xchg

Bara du slår en signal!

Uppd. 2010-06-15 17:37
 
 
Mer på metrojobb.se
 

­Du ska vara medveten om att rekryterare antecknar vilka som ringt.

Per Fredriksson, Svenska Retoriksällskapet
 
Ett telefonsamtal till rätt person är ofta skillnaden mellan framgång och motgång när du söker jobb. Så använder du telefonen före, under och efter ansökan.

Telefonen är många arbetssökandes största skräck, men om du sköter dina kort rätt är det en direktlinje till ditt nya jobb. I dag är ett kompletterande samtal mer regel än undantag bland seriösa jobbsökare och rekryteraren antecknar vem som har ringt.

–­ Rent strategiskt är det bättre att ringa före du skickar din ansökan. Det är ett bra tillfälle att luska reda på information som inte finns i annonsen, säger Per Fredriksson på Svenska Retoriksällskapet, som håller kurser i bland annat vett och etikett i yrkeslivet.

Även ett samtal efter att du skickat in dina papper kan göra skillnad. Vissa ringer snabbt och vill komplettera sin ansökan med nya saker, men för att få maximal effekt kan det vara värt att vila lite på telefonfingret till efter sista ansökningsdagen.

–­ Men det är bra om du ringer innan grovgallringen är gjord. Du kan ställa frågor om hur många som sökt jobbet och när det kommer att kallas till intervju, säger Per Fredriksson.

För många är ett telefonsamtal till en viktig person en riktig skräckupplevelse. För att känna dig mer trygg när du ringer är det bara en sak som gäller: Förberedelser. Läs på ordentligt om företaget, tjänsten och branschen och peppa dig själv med att det kommer att gå bra, så kommer det också att gå bra.

Med mängder av sökande till varje jobb är det ju tyvärr oftast så att du inte får jobbet. När du får beskedet "nej tack" är det förmodligen kört, men det är inte säkert. Det kostar inget att ringa och säga att du står till förfogande om det skulle dyka upp något.

­– Om det skulle gå fel med den de har anställt och de skickat ut "nej tack"-mejl till tusen personer, så kan det vara pinsamt att kontakta kandidater som man redan har tackat nej till. Då är det nära till hands att ringa den som hört av sig och sagt sig stå till förfogande, säger Per Fredriksson.

Inför samtalet

LÄS PÅ. Ta reda på så mycket det bara går om företaget. Gå igenom företagets webbsida noga och ta reda på så mycket du kan. Sök på nätet efter tidningsartiklar om företaget. Är det en ny bransch för dig kan du också läsa in dig på fackpress.

VÄLJ RÄTT TIDPUNKT. Bäst är att ringa innan du skickar in din ansökan, men om du ändå ringer efteråt är det bra att vänta tills att ansökningstiden gått ut och gallringen startar, men om du väntar för länge riskerar du att din ansökan redan hamnat i fel korg och då är det svårt att påverka beslutet. Ibland står det "Vi kallar till intervju löpande" i annonsen. Det kan innebära att en assistent sköter grovgallringen redan under ansökningsperioden.

TA REDA PÅ VEM DU SKA RINGA. Om du ska spontanansöka ett jobb, alltså kontakta ett företag du vill jobba på utan att det finns en tjänst utannonserad, är det inte säkert att högsta personalchefen med ansvar för tusen anställda är rätt person att kontakta. Hitta den avdelningschef som bäst motsvarar tjänsten du ska söka.

Under samtalet

PRESENTERA DIG RÄTT – VINN TID. I stället för "Hej jag heter Lisa och jag skulle bara vilja ställa två snabba frågor om jobbet" kan du presentera dig med för och efternamn, berätta att du är intresserad av tjänsten och fråga om personen har tid. Om personen inte har det, bestäm ett annat tillfälle. Om du får in ditt namn i personalchefens kalender är du ju också ett steg närmare jobbet.

FRÅGA SOM EN JOURNALIST. Journalister jobbar med öppna frågor som det inte bara går att svara ja eller nej på för att få så utförliga och intressanta svar som möjligt. Som arbetssökande kan du använda samma metod för att få igång ett samtal med arbetsgivaren. Ställ breda frågor och hitta något i svaret som du kan gå in djupare på. Lyssna på vad personen har att säga, ställ motfrågor och var nyfiken.

BÄDDA IN DIG SJÄLV I FRÅGORNA. Se till att plantera lite information om dig själv i frågan när du ställer frågor till din framtida arbetsgivare. Det kan till exempel vara "När jag jobbade som projektledare mot kunden X i mitt förra jobb hade vi dagliga möten. Hur ser era rutiner för kundmöten ut? ".

Efter samtalet

VAR TILLGÄNGLIG. Som arbetslös är det lätt att ligga kvar länge i sängen på morgonen, men om du inte svarar eller är yrvaken klockan 11 på förmiddagen ger det ett oseriöst intryck. Var redo att svara i telefon när rekryteraren kommer till jobbet.

FÖLJ UPP "NEJ TACK"-MEJL. Ring och tacka för beskedet och säg att du står till förfogande om det skulle dyka upp något framöver. Om det skulle gå fel med den de har bestämt sig för att anställa är det närmre till hands att ringa en person som sagt sig stå till förfogande än att sätta ut en ny annons eller ringa de som man just tackat nej till.

BE OM TIPS. När du ringer och tackar för beskedet kan du också höra efter om rekryteraren har några tips på vilken erfarenhet och utbildning du skulle behöva skaffa dig för att bli mer attraktiv för liknande jobb.

Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb