Foto: Foto: Scanpix

Personlighetstestet som vet om du ljuger

Uppd. 2010-03-03 10:37
 
 
Lars-Erik Hedlund.
 
Lars-Erik Hedlund. Foto: Sara Kaiser Lööf / Uppsala Universitet
 

Det tar längre tid att ljuga än att tala sanning. Det tar Lars-Erik Hedlund fasta på i sin avhandling om fusksäkra personlighetester.

Många rekryterare låter jobbsökande fylla i ett personlighetstest för att visa om de passar för jobbet. Risken finns att kandidaterna bara fyller i vad de tror är mest fördelaktigt för dem själva, men det kan Lars-Erik Hedlund vid psykologiska institutionen på Uppsala Universitet ha hittat en lösning på.

I hans avhandling presenteras ett lögnsäkert personlighetstest som mäter om personerna svarar spontant eller tänker på vad rekryteraren vill höra.

– Man mäter dels själva testscoren, men lägger också till en tidsfaktor. Meningen är  att det ska ge en sannare bild av respondenten, säger Lars-Erik Hedlund till metrojobb.se.

Alla människor har en rad föreställningar om sig själva i "snabbminnet". Dessa personlighetsdrag brukar kallas självschematiska.

Om en person snabbt svarar på frågan "Jag skulle gärna vilja se en kvinna som statsminister i Sverige” betyder det att den har ett självschema för detta påstående. Om personen tar längre tid på sig kan det bero på att den funderar på vad som är lämpligt eller politiskt korrekt.

Men det är inte heller att bara att svara snabbt på alla frågor för att lura systemet. Vissa frågor svarar en person som har en viss personlig egenskap snabbt på, andra långsamt och avvikelser relativt lätta att se, enligt Lars-Erik Hedlund.

– Jag tror inte den är så lätt att lura när det är ett frågebatteri med 240 frågor och dessutom ett antal kontrollfrågor.

Första gången en liknande teknik användes var då inställningen till amerikanska presidentkandidater skulle mätas.

Förutom vid rekryteringar tror Hedlund att den i framtiden kan användas när man vill sätta ihop ett arbetslag med olika personlighetstyper på en arbetsplats eller i kliniska sammanhang, till exempel då en person ska beskriva sitt hälsotillstånd.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb