Foto: Foto: Scanpix / Montage

Feministernas hatbok – guldgruva för jobbsökare

Publ. 2010-02-25 13:29
 
 

En sliskig dejtingbok från nittiotalet kan vara nyckeln till lyckan – i alla fall på jobbet.

Som dejtingbok känns "The Rules: Time Tested Secrets fr Capturing Mr. Right" föråldrad –  ett av råden är att en kvinna aldrig ska ta initiativet till en konversation med en man – men det betyder inte att de spelat ut sin roll.

Karriärrådgivaren Roy Cohen har bläddrat i bästsäljaren från 90-talet och kommit fram till att råden går utmärkt att översätta till tips för jobbsökande, skriver Forbes.

En av de viktigaste tipsen ur boken är "Acceptera inte en lördagsdejt på en onsdag". Det kan i jobbsammanhang innebära att spela lite svårfångad.

Om en rekryterare på ett företag där du sökt jobb ringer upp och säger att de kan tänka sig att träffa dig samma eftermiddag svarar de flesta "Ja! Jag har inget planerat" med en gång, även om de har andra planer. Helt fel om man får tro Cohen.

– Du måste skapa åtrå och attraktion. Det gör du genom att framstå som något otillgänglig, säger han till Forbes.

Dejtingboken är ett hatobjekt för många feminister, men Cohen är noga med att påpeka att råden när de översatts till jobbsökartermer är lika användbara för både kvinnor och män.

Så väcker du begär

Så säger Roy Cohen om hur dejtingråden kan översättas till jobbsökartermer:

Skapa begär. När du söker jobb måste du skapa åtrå och attraktion. Det gör du genom att framstå som lite otillgänglig.

• Acceptera inte sista minuten-dejter. Jobbsökare bör inte kasta allt när en rekryterare ringer. Om du redan har planer, säg att du är upptagen och boka in ett möte en annan dag.

• Låt rekryteraren sätta tonen.
En anpassning av regeln "tala inte med en man först". Låt intervjuaren sätta tonen för samtalet och svara på frågor. Om det blir pinsamt tyst, säg något i stil med "det är kul att vara här". Du vill inte driva konversationen, men du vill inte heller framstå som socialt inkompetent.

• Berätta att du har annat på gång. Om du låter potentiella arbetsgivare veta att du har andra "friare" blir du mer attraktiv.

• Acceptera inte ett erbjudande bara för att friaren är påstridig. Om en arbetsgivare ligger på för att få dig att ta ett erbjudande kan du kosta på dig att inte acceptera med en gång.

Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb