Visst går det att tjäna pengar på att göra gott. Det konstaterar grundarna av Righteous Fashion, Kajsa Cappelen Holst och Paula Kermfors, som nu satsar stort på utlandslansering av det egna klädmärket.
Foto: Foto: Klara Leo

De gör mode som gör världen lite bättre

Publ. 2010-02-19 16:00
 
 
Ekocertifierade

Gör plagg som är eko-­certifierade och tillverkade enligt rättvisekriterier.

Materialen är bomull, kashmir och bambu och de produceras i Nepal och Indien.

Accessoarer som träknappar kommer från Uganda. Kläderna ritas av olika designer och sys upp på Mauritius.

Företagets grundare Paula Kermfors och Kajsa Cappelen Holst belönades nyligen med Malmö stads pris Årets näringslivs-­rookie.

 

Orättvisor gör dem förbannade. Möjligheten att göra åtminstone en liten skillnad är vad som driver dem – varje dag  Righteous Fashion vill visa att mode, miljö och socialt ansvar kan gå hand i hand – och att det går att tjäna pengar på att göra gott.

Kajsa Cappelen Holst och Paula Kermfors fann var-andra direkt då de läste mänskliga rättigheter vid Malmö högskola. Både hade rest mycket och sett och upprörts över hur grym världen kan vara.
– Jag blev förbannad när jag var i Indien, det är ett land som jag älskar men som också är oerhört grymt med stor fattigdom. I Nepal träffade jag sedan en familj som sålt sin åttaåriga dotter till trafficking för att kunna försörja sina andra barn. Då var jag 20–21 år och insåg att världen verkligen kan vara sjuk, säger Kajsa.

Under utbildningen diskuterade väninnorna hur de skulle kunna göra skillnad. I en stor organisation fanns risken att känna sig maktlös. De ville påverka direkt och mer. Och nästa fråga var – kunde man tjäna pengar på att göra gott?
– Efter många koppar kaffe började vi prata om mode. Vi tyckte att det var synd att man inte kunde köpa snygga kläder som är både ekologiska och rättvisemärkta.
– Man ska inte behöva välja, säger Paula.

Så föddes Righteous Fashion 2004. Produktionen sker i länder som Nepal och Indien och en stor del av duons tid har gått till att hitta rätt personer att samarbeta med.
– Vi måste veta att allt går rätt till i alla led, från bomullsplantagen till fabriken där kläderna sys upp. Därför är det viktigt att dem vi samarbetar med tycker att det här är lika viktigt som vi, säger Kajsa.

Och Righteous Fashion är på frammarsch. Kläderna säljs i butiker i hela ­Europa i dag och fler ­utlandssatsningar är på gång. Tyskland, Danmark och USA står näst på tur.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär