Först männen – nu blir kvinnorna arbetslösa

Uppd. 2010-02-19 15:28
 
 
Foto: Scanpix / Arkiv
 

Nu börjar arbetslösheten synas i kommunernas jobbstatistik. Antalet anställda kvinnor har minskat nästan lika mycket som tappet inom tillverkningsindustrin.

Det är andra månaden i rad som den kommunala sektorn uppvisar en statistiskt säkerställd nedgång, skriver Statistiska centralbyrån (SCB) i sin senaste arbetskraftsundersökning.
– Vi vet inte riktigt vad det beror på, det måste analyseras närmare, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).

Han spekulerar i att en del av förklaringen skulle kunna vara att en del bytt arbetsgivare från kommun och landsting till privata entreprenörer, som hemtjänstföretag. Men han har inga belägg för det.

I tillverkningsindustrin var 50 000 färre sysselsatta i januari i år jämfört med för ett år sedan. I den kommunala sektorn har antalet anställda kvinnor minskat med 47 000 under samma period.

Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman, ser det som en tydlig indikation på att välfärdssektorn nu dräneras.
– Det är uppseendeväckande siffror när det gäller kvaliteten i välfärden. Det är tydligt att det är kvinnorna i sjukvård, äldreomsorg och skola som fått betala för Anders Borgs skattesänkningar, säger Östros.
– Det har varit en tyst förändring i vård- och äldreomsorgen som jag tror märks mycket tydligt nu ute i kommunerna, säger Östros.

Kommunerna har tvingats avsluta anställningar, men det har oftast skett utan stora varsel och därför har det inte uppmärksammats, menar Östros.

Arbetsmarknadsministern framhåller att regeringen skjutit till totalt 17 miljarder till kommunsektorn.
– Man kan fundera över hur det hade sett ut om vi inte hade gjort de insatserna, säger han.
Totalt minskade antalet sysselsatta i åldern 15—74 år med 80 000 i januari jämfört med januari i fjol. Nedgången i antalet sysselsatta har dock dämpats de senaste månaderna, enligt SCB.

Antalet arbetslösa ökade samtidigt med 108 000 personer i januari jämfört med januari i fjol och det relativa arbetslöshetstalet uppgick till 9,4 procent av arbetskraften en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med januari för ett år sedan. Av de arbetslösa var det 135 000 personer som samtidigt studerade på heltid.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter