Foto: Foto: Istockphoto

Så tänker en rekryterare

Uppd. 2010-03-31 14:35
 
 

Hur gör rekryteraren för att hitta rätt kandidat till ett jobb? Monika Grahn, seniorrekryterare på rekryteringsföretaget Carpe Nova, avslöjar vad som rör sig i huvudet på en rekryterare genom rekryteringsprocessen.

Så tänker rekryteraren när den ...

Mer på metrojobb.se
 

... ringer upp dig.

En rekryterare som ringer upp dig gör det för att kolla viss fakta och att  säkerställa att du är genuint intresserad av tjänsten. Genom att ställa rätt frågor  kommer rekryteraren få en klar bild av varför du vill ha tjänsten och om du är på väg från eller till ett jobb.  Är intresset för jobbet gediget kan rekryteraren gå vidare med ansökan.

… träffar dig under en jobbintervju.

Rekryteraren går tillsammans med kandidaten igenom cv:n, så att man plockar fram all relevant fakta/utbildningar och erfarenheter som stämmer överens med tjänsten/kravprofilen. Därefter kommer rekryteraren att analysera din energinivå, vilket tonläge på rösten du använder när du besvarar frågor, vad som får dina ögon att glimma till under intervjun, hur du svarar på frågorna och vad du eventuellt döljer. Rekryterarna lyssnar lika mycket på vad du säger, som på vad du inte säger.

… går igenom ditt personliga test.

Det finns inget rätt eller fel svar i en profilanalys, denna använder rekryterare för att få fram vilken unik personlighetsprofil kandidaten har.
Det vanligaste felet bland dem som gör en profilanalys är att de svarar utifrån vad de tror att rekryteraren förväntar sig. Under den efterföljande genomgången av  profilanalysen kommer det snabbt att framgå om den sökande inte har svarat ärligt på frågorna. Djupintervjun är den viktigaste delen i självskattningen, där man i ett samspel med rekryteraren utkristalliserar sina personlighetsdrag.

… ringer på dina referenser.

Det första en rekryterare gör innan han eller hon ringer upp referenser är att göra en bakgrundskoll på dem. Detta för att säkerställa att korrekt information om referensen angivits. Därefter ringer rekryteraren upp referenserna.  Frågorna som referenserna får kommer att ge en bra bild av deras relation med kandidaten  – har den varit nära kanske referensen inte är trovärdig som referens utan mer som en karaktärsreferens.

Mary Örnborg
 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb