Anna Söderlund på Manpower ger sina bästa CV-råd till jobbsökande Zara Ehlersen.
Foto: Foto: Christina Blom

10 steg till CV:et som ger dig jobb

Uppd. 2010-08-31 14:39
 
 

Ta ut svängarna – men respektera grundreglerna. Pelle Mårtensson på CV-skolan och Manpowers Anna Söderlund guidar hur du skriver det perfekta CV:t.

1. Fråga dig själv

Innan du börjar skriva, besvara frågorna vad du kan erbjuda arbetsgivaren och vad du vill. Sätt gärna ihop ett eget frågeformulär med många frågor som du besvarar, exempelvis “Vad är du bra på?", "Vad är du mest stolt över?" Svaren på frågorna ger dig en klar bild över vad du kan och vad du vill.

2. Vässa rubriken

Vem du är och till vilken avdelning inom företaget du vänder dig till ska framgå tydligt i rubriken. Det bör också framgå tydligt vad du vill arbeta med. Det underlättar för att din CV snabbt ska kunna skickas till rätt person.

3. Senaste först

Ange de jobb du haft med det senaste först. Söker du ditt första jobb kan du lyfta upp projekt som du gjort i skolan, sommarjobb, eller om du arbetat ideellt. Börja med att skriva din roll/titel som rubrik till varje jobb, följt av arbetsplats och sist årtal.

4. Anpassa din CV

Ett generellt CV är inte att rekommendera. Anpassa det till jobbet du söker – det visar att du är intresserad. Genom att feta eller stryka under nyckelord i ditt CV som är relevanta för tjänsten du söker underlättar du för den som ska läsa det.

5. Jobba med språket

Texterna i en ansökan måste vara intressanta. Jobba därför hårt med språket i din CV. Specificera inte dina meriter utan skriv ut hela meningar. Är du osäker på om ditt CV är lättläst och intressant så kan du be någon att läsa det och sedan säga hur de associerar till innehållet.

6. Längd och layout

En tumregel är allt från en till max tre sidor. Blir det för långt ska man sortera ut det som inte är relevant för jobbet. Det viktiga är att man har en luftig och trevlig layout. Korta ner så att all text hamnar snyggt på sidorna. Stavfel får inte förekomma i en CV.

7. Citera gärna

Skriv helst inte ut referenserna, utan skriv att referenser kan fås vid begäran. Har du ett omdöme från ett tidigare tillfälle kan du skriva det som ett citat. Det ger rekryteraren en bild av dig.

8. Håll linjen

Form och typsnitt i ditt CV bör hänga ihop med det personliga brevet. Att ha samma layout på både CV och det personliga brevet signalerar att dokumenten hänger ihop.

9. Med andra ord

Många skriver ”driven, målmedveten och positiv”. Tänk efter om det finns andra ord att beskriva samma egenskaper. Då är det lättare att sticka ut.

10. Bryt mot regler

Våga vara kreativ och skriv ett personligt CV. Tänk att du skriver en broschyr och fundera på vad du vill lyfta fram. Ditt CV är ställföreträdare av första intrycket av dig.

Anna Söderlund, Manpower, Marie Sörqvist, bloggare och karriärcoach och Jenny Johansson från Ikea har granskat CV från läsarna. Anna Söderlund, Manpower, Marie Sörqvist, bloggare och karriärcoach och Jenny Johansson från Ikea har granskat CV från läsarna.
 

Ladda ner CV:n med experternas kommentarer

Behöver du mer hjälp att skriva ett CV och personligt brev? Tips är bra, men det kan också vara till stor hjälp att se hur andra skrivit.

Här kan du ladda ner riktiga CV:n med kommentarer från experter med gedigen erfarenhet av att ta emot och behandla jobbansökningar. 

De som har granskat läsarnas CV är Jenny Johansson på Ikeas personalavdelning, Anna Söderlund, rekryterare på Manpower Professional och Marie Sörqvist, karriärcoach som driver bloggen ”Soppa på en spik” och är specialist på CV-skrivande.

Tomas Lundin
Mary Örnborg
 

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Fler artiklar inom CV