Vilket test – låt en häst säga vem som är bäst

Uppd. 2010-02-18 09:56
 

Nedan: En hästcoachningsvideo från Tyskland, där metoden funnits i 15 år.

Karin Öljemark.
 
Karin Öljemark.
 

Kan en häst bestämma vem som är bäst chef på kontoret? I Karin Öljemarks hage blir tuppiga säljare fromma och blyga kontorister blommar ut.
– Hästar är mästare på att läsa kroppsspråk.


Den vansinniga kejsaren Caligula ska ha utnämnt sin häst till senator, men att låta en häst vara med och fatta beslut är allt annat än galenskap om man får tro förre proffsryttaren och ledarskapskonsulten Karin Öljemark.

– De är känsliga för ledarskap och väljer ledare efter samma kriterier som vi gör, säger hon.

På hennes kurser i ledarskapsutveckling står hästen i fokus, men det är ingen ridning inblandad. I stället får kursdeltagarna gå in i manegen och interagera med hästarna. 

– Starka individer har ofta bra kontakt med hästar. Hästen tar in allt du säger, inte bara det som kommer ur munnen, utan även det du säger med kroppen, säger Karin Öljemark.

Kroppspråket styr hur du uppfattas mer än du kanske tror. Står du och berättar om något och samtidigt tänker på något annat uppfattas det av omgivningen. Den här typen av signaler snappar hästar upp direkt och kan svara genom att ge dig uppmärksamhet eller helt enkelt gå därifrån, enligt Karin Öljemark.

I samspelet mellan människa och häst avslöjas dolda kvaliteter och svagheter hos deltagarna. Många deltagare får en stor kick av att få en 600 kilo tung varelse att göra vad de säger.

– En kvinna som var osäker över sitt nya jobb som chef gick in och fick otroligt bra kontakt. Hon visste inte själv vilken övertygandekraft hon hade. Samtidigt kan det finnas stöddiga ungtuppar som drivs av prestationsångest och inte får kontakt.

För många kan tanken på att låta sig styras av en häst kännas märklig, men i USA och Tyskland, där Karin Öljemark lärt sig tekniken har hästcoachning funnits i många år.

Metros expert: Nyttigt att sätta sig i nya situationer

 
 

Metros karriärexpert Kristian Borglund tror att Horse Assisted Coaching kan fungera:

– Jag har aldrig själv provat just hästar som verktyg, men generellt sett är det nyttigt för karriären att då och då utsätta sig själv för nya situationer där man tvingas titta på sig själv utifrån ett helt annat perspektiv.

I den djungel som coachning och ledarskapsutbildningar är finns det många udda fåglar.

– Många har ju till exempel förstått vikten av fokus och beslutsamhet både av att gå på glödande kol eller kapa en träplanka med ett karateslag. Fördelen med hästar jämfört med att gå på exempelvis en vanlig föreläsning är att inlärningen blir upplevelsebaserad. En annan populär väg som kan ge stora insikter i det personliga ledarskapet är att bli förälder, har jag förstått.

Tomas Lundin
 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb