Slipp problemen när du jobbar vid datorn

Publ. 2010-02-03 12:47
 
 
Fråga
Har du fått ont av av sitta för mycket vid datorn?
 
 
 
 

Musarm, gamnacke och scrollhjulsfinger. Även om de flesta slipper tunga lyft och farliga maskiner på jobbet för datorsamhället med sig nya yrkesskador. Här får du råd om hur du undviker besvär när du jobbar vid datorn.

Enligt siffror från Arbetsmiljöverket är det lika vanligt med problem med nacke, axlar och armar bland kontorsarbetare som hos vårdpersonal. Arbete med dator innebär dessutom helt andra belastningar för hjärnan och ögonen.

Att det finns så många olika hjälpmedel för det som brukar kallas musarm på marknaden är ett bevis på att det inte finns en lösning som passar för alla.

– Vissa kan sitta och göra samma rörelse i flera år utan att få några men, andra kan få ont snabbt, säger Christina Jonsson på Arbetsmiljöverket.

För att besvären inte ska bli folksjukdomar i takt med att allt fler tillbringar allt mer tid framför datorn krävs att problemen tas på allvar i framtiden.

– Vi har inte sett någon ökning av datorrelaterade arbetsskador än och hoppas att den tekniska utvecklingen blir till vår hjälp, säger Christina Johnsson.

En trend som både kan bli en frälsning och en förbannelse för arbetsmiljön är att allt fler jobbar med bärbara datorer. Laptoppen öppnar för mer omväxlande arbetställningar, men den som avänder den som en stationär dator kan räkna med ont i axlarna och att bli trött snabbare.

9 sätt att slippa problem

 
Foto: Scanpix / Arkiv
 
10 bra kortkommandon

I Windows

ALT+TABB – Växla mellan öppna program

CTRL+ESC – Öppna Startmenyn

ALT+Pil uppåt – Gå upp en nivå i utforskaren

F3 – Sök efter en fil eller mapp på datorn

När du surfar i webbläsaren Explorer

CTRL+TABB eller CTRL+SKIFT+TABB – Bläddra mellan flikar framåt/bakåt

ALT + VÄNSTERPIL eller ALT + HÖGERPIL Gå framåt eller bakåt i webbläsarhistoriken

ALT+D – Sätt markören i adressfältet

CTRL+RETUR – Sätt www före och .com efter ett ord du skriver i adressfältet

CTRL+F – Hitta ett ord du letar efter på en webbsida.

 
Extern länk
 

1. Ha musen på rätt ställe

Arbetsmiljöverket rekommenderar att du har datormusen innanför axlarna och inte för långt från kroppen. Om du får besvär kanske musen inte är ett redskap för dig, det är inget konstigt med det.  

2. Lär dig tio kortkommandon.

Du kan göra mer än du tror med kortkommandon. Det är både snabbare och sparar en massa flyttande av datormusen. Du hittar en rad kortkommandon för PC här bredvid.

3. Ställ skärmen på rätt ställe

Skärmen ska vara placerad så mycket i mitten som det är möjligt och ganska lågt, så att blicken är lätt nedåtriktad. Har du två skärmar ska de vara så nära varandra som det är möjligt. Placera den du använder mest rakt framför dig.

4. Kolla synen

Den som jobbar med bildskärm i mer än en timme om dagen ska gå på regelbunden synundersökning. Om du behöver arbetsglasögon ska arbetsgivaren stå för det.

5. Se till att du får rätt ljus

Dålig belysning gör att våra ögon får anstränga oss mer. Samma sak gäller om det kommer reflexer eller solljus på skärmen. Se till att det finns en jämn belysning.

6. Låt ögonen ställa om sig

En fönsterplats att titta ut från är trevligt. Det är också ett bra sätt att ge ögonen omväxling genom att fästa blicken lite längre bort mellan varven.

7. Pausa

Snacka med en kollega eller gå ut en sväng. Det kan vara svårt att slita sig från skärmen, men korta pauser gör att du gör färre misstag, spar tid i slutändan och undviker besvär, enligt Arbetsmiljöverket.

8. Bärbart ska vara tillfälligt

Bärbara datorer är perfekt för dig som kan vara flexibel i jobbet, men de ger inte en fullvärdig arbetsställning och ska bara användas kortare stunder.

9. Hemmet också en arbetsplats.

Jobbar du hemifrån då och då? Kom ihåg att samma regler gäller för distansarbete som på arbetsplatsen. Arbetsgivaren och du själv har ansvar för att detta efterlevs.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa