Foto: Foto: Scanpix

Så använder du din Facebook proffsigt

Uppd. 2010-02-18 10:07
 
 

Fyra av tio säger sig ha hjälp av sociala medier i sitt jobb, men fortfarande finns ett motstånd mot jobbkontakter på Facebook.

Metrojobb skrev förra veckan om att 2010 är året då Facebook går från lattjolajbanlåda till det vassaste vapnet i jobbjakten. En ny undersökning från Markör visar att många redan drar nytta av Facebook i sin karriär. Fyra av tio anställda svarade att de använder nätverk som Facebook och MSN för att knyta kontakter i jobbet, skriver tidningen Kollega.

De flesta svarande var överens om att det inte var en bra idé att diskutera sin arbetsgivare med vänner på Facebook. Däremot tyckte 70 procent att det var okej att vara kompis med chefen på "fejjan".

Fyra av fem tyckte inte att det var okej att använda sig av Facebook på arbetstid och tre av fyra arbetsgivare har regler för hur sociala medier får användas på arbetstid.

Karriärcoachen Nina Jansdotter tycker att sociala medier kan vara ett bra sätt att lyfta karriären, men framhåller att din personlighet också måste få komma fram.

– Statusraden är en bra liten annonsplats om du söker nya utmaningar, men styrkan hos Facebook är att det är personligt och inte bara ett professionellt instrument, säger Nina Jansdotter.

Facebooka proffsigt

Hur gör jag min Facebookprofil proffsigare utan att den ska bli för tråkig? Metro frågade karriärcoachen Nina Jansdotter, expert på sociala medier i jobbet.

Fråga: Ska jag ha två olika facebookprofiler, en för jobbkontakter och en för vänner?

Nina Jansdotter: Dubbla profiler blir allt vanligare, inte minst bland till exempel författare som behöver använda sitt personliga varumärke i jobbet. Det finns en risk att man skriver i fel profil. Det kan också vara svårt att dra gränsen mellan personliga och privata vänner. Din kollega kanske blir sur om du lägger till honom eller henne i den professionella profilen. Jag kan också tycka att sprängkraften i Facebbok minskar om det blir för mycket inriktat på jobb.

Jag är med i Farmville, Mafia Wars och fjorton andra Facebookspel. Ska jag mörka detta i min profil?


NJ: Jag är för att man ska få leka, det är ett bra sätt att knyta nya kontakter. Men du måste fundera på vad du skickar för signaler. Har du 25 ikoner för olika spel kanske du ska dölja några. De som är yngre kanske förstår, men den äldre chefen på det företag du sökt jobb på kanske inte gör det.

Jag använder min statusrad som en ventil för missnöje med tidiga mornar och tråkiga arbetsuppgifter. Är det ett problem?

NJ: Jag brukar säga till den som ofta är bitter och gnällig i sina statusuppdateringar att ringa en god vän i stället för att skriva det där alla kan se. Det är ett misstag att tro att det bara kommer att nå din privata sfär.

Jag behöver verkligen ett jobb och vill använda mina facebookvänner för att få ett. Hur mycket kan jag ta ut svängarna?

NJ: Precis som för vilket nätverkande som helst vill jag ge rådet att börja med att stötta och hjälpa andra. Var generös och agera matchmaker när dina vänner söker jobb, så tänker de på dig nästa gång något dyker upp som kan passa dig. I längden lönar det sig mer än att bara försöka sälja in dig själv hos andra hela tiden.

Jag har en profilbild när jag står på en strand i Thailand och en som ser ut som den är hämtad ur en årsredovisning. Vilken ska jag välja?

NJ: Jag skulle rekommendera en mer personlig bild, även om jag just nu själv råkar ha en som ser ut som den tagit tre timmar i en studio. Se bara till att undvika fyllebilder och liknande. Ett bra sätt att undvika att såna bilder kommer upp är också att inte tagga andra i bilder som du är osäker på om de vill synas i utan att fråga. Då kanske de hämnas på dig.

Tomas Lundin
 

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Annons
Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

När Jennifer Jegréus började på International Hair Academy visste hon att drömjobbet som frisör väntade efter utbildningen.

Annons
Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Här är drömjobbet på soliga medelhavsön Malta som ger dig en bra språngbräda in i karriären.

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Fler artiklar inom Sociala medier