"Det lönar sig bättre att investera i sig själv än i fonder", säger Lisa Forsström.
Foto: Foto: Christina Blom

Lisa köpte sig tre gånger så hög lön

Uppd. 2010-01-19 09:16
 
 

Varje tusenlapp som du satsar själv i karriären kan ge dig mycket mer tillbaka på din lön i framtiden. Lisa Forsström, 37, vet. Hon har tredubblat sin lön på åtta år

Föreställ dig att du vill lyfta både din lön och dig själv, ta dig vidare, tänka större? Hur kan du göra då?

Kanske kan du inspireras av Lisa Forsström:
– Jag började med att göra en femårsplan och ställde frågan: Var vill jag vara om fem år? berättar hon.

Hon skrev ner ”försäljningschef” i sin plan. Cheferna tittade på den, uttryckte sitt gillande, men ville inte finansiera kalaset. Lisa tog i stället ur egen ficka och anmälde sig till flera karriärbefrämjande utbildningar.

Och den strategin har gett resultat. Efter bara fyra år (inte fem som planerat) blev hon försäljnings- och marknadschef på företaget, och i dag är hon försäljningschef på Payex.

4 tips – lär dig av Lisa

1. "Bättre än fonder"
Lisa har betalat 5 000–6 000 kronor per år på karriärutvecklande kurser, plus rese- och hotellkostnader i vissa fall. Hon har betraktat alla kostnader som en ren investering i sig själv och sitt eget varumärke som både ökar hennes förmåga att tjäna pengar och att höjer kapaciteten att skapa och se möjligheter i karriären. Nu får hon långt mycket mer betalt – per månad – än vad kurserna kostar per år.

2. Satsa smart
Lisa satsade på kurser som ger så mycket värde för pengarna som möjligt.
– Främst inom ledarskap, men också om i presentationsteknik, argumentation, hur man effektiviserar sin tid, hur man säljer in sig själv, hur man snabbt läser in i sig i ett ämne. Jag blev även medlem i JCI, Juniorhandelskammaren, och fick så sätt tillgång till kurser liknande övriga marknaden till en bråkddel av kostnaden.

3. Det är ditt ansvar
Ansvaret att hålla sig själv attraktiv på arbetsmarknaden vilar inte på en arbetsgivare, en chef eller politikerna. Det vilar på dig.
– Det är min skyldighet som arbetstagare, den inställningen har jag haft hela tiden. Jag måste kunna anpassa mig efter förändringar och nya arbetssitiationer. Jag kan absolut inte kräva att någon annan ska ta det ansvaret, säger Lisa Forsström.

4. Rekryterarna i åtanke
Lisa Forsström, som nu även har del i rekryteringsprocessen i sitt företag, konstaterar att egen utveckling är ett starkt triumfkort när man söker jobb:
– När vi anställer folk tittar vi i dag mer på personen än tidare, på de personliga meriterna, attityden och erfarenheterna, än att lägga tyngd på akademiska poäng. Samhället förändras åt det hållet, säger Lisa Forsström.

Kristian Borglund

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön