Zara Ehlersen, 19, fick höra att hon var för storväxt för att jobba på Gamle Port i Göteborg.
Foto: Foto: Christina Blom

Zara, 19, nekades jobb – för sin vikt

Uppd. 2010-06-03 14:02
 
 
Vill du anställa Zara?

Är du i restaurang- branschen och är intresserad av att veta mer om Zara?  

 
Mer på metrojobb.se
 
Mer på metrojobb.se
 

När servitrisen Zara Ehlersen kom till intervjun fick hon veta att hon var för tjock. Nu har hon polisanmält, men lagen ger okej för att välja bort överviktiga jobbsökare.
– De sa att jag skulle krocka med personal och gäster.

Metrojobb skrev om 19-åriga Zara Ehlersen i februari. Då fick hon hjälp med sitt CV av rekryteraren Anna Söderlund på Manpower.

Nu är Zara aktuell i ett tråkigare sammanhang. Förra onsdagen tog hon studenten från restauranglinjen på gymnasiet. Men den första anställningsintervjun efter studenten blev en obehaglig upplevelse.

Inför intervjun på Gamle Port i Göteborg hade ett bord dukats upp för att se att Zara kunde bära tallrikar. Ingen konst för en restaurangelev och intervjun började bra. Sedan ändrades  tonfallet.

– De var trevliga i början, men efter några minuter började de tala om att jag var för storväxt. De sa att jag skulle krocka med personal och gäster och inte orka springa i trapporna, Säger Zara Ehlersen till metrojobb.se.

Efter intervjun kom känslorna. Zara, som länge har kämpat med sin vikt, känner sig förnedrad och ledsen. Men hon är inte knäckt av händelsen.

– Jag är inte arg för att jag inte får jobba där och kommer att fixa ett annat jobb i sommar. Hoppas att uppmärksamheten kring det här fungerar som en jobbannons.

Aftonbladet har talat med restaurangchefen, som inte gör en hemlighet av varför han inte ville anställa Zara.

– Hon såg trevlig ut och sa att hon gått ner tio kilo. Men jag ville inte hyckla utan förklarade att det skulle bli svårt för henne att ta sig fram mellan borden på vår uteservering. Hon skulle passa bättre på en fine dining-restaurang där det finns mer utrymme, säger han till tidningen.

Han har heller inget att vara rädd för. Enligt lagen är det helt okej att neka jobb till en person man tycker är för tjock. Zaras anmälningar till polis och Diskrimineringsombudsmannen kommer därmed hamna i papperskorgen.

–  Självklart kan en person känna sig kränkt. Vi har fått ett antal anmälningar som handlar om storlek, men lagen tar inte upp det som grund för diskriminering och därför går de inte vidare, säger Eva Rosengren, pressekreterare på DO.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa