Foto: Foto: Fox

Fick sparken för att hon var för snygg

Uppd. 2010-06-04 12:54
 
 

Bankkvinnan Debrahlee Lorenzana drar till sig männens blickar. Det kostade henne jobbet.

Efter att ha skött sig exemplariskt i flera månader blev 33-åringen inkallad till ett rum. Där förklarade två chefer att hon måste ändra klädstil, eftersom de manliga kollegerna inte kunde koncentrera sig på jobbet.

Citibankcheferna satte upp en lista på plagg hon inte fick bära. Där fanns bland annat polotröjor och knälånga kjolar. Samtidigt bar andra bankkvinnor urringade blusar och kortkort.

– De sa att deras kroppsformer var annorlunda än mina och att jag drog till mig för mycket uppmärksamhet, säger hon till The Village Voice.

Debrahlee vägrade byta ut sin designergarderob till bylsiga jobbkläder och ansökte om förflyttning till en annan avdelning. Det fick hon, men det blev inte bättre där.

Enligt stämningsansökan blev hon systematiskt motarbetad med falska anmärkningar om sen ankomst, kundmeddelanden som aldrig nådde fram och ständiga kommentarer om klädval.

– Jag kunde haft på mig en papperspåse och de skulle ändå klaga. Om det inte var skorna så var det byxorna, de hackade på mig varenda dag.

På några månader gick hon från att vara en stigande stjärna med 45 000 kronor i månaden till en uppsägning, mindre än ett år efter hon blivit anställd.

Nu har Debrahlee Lorenzana stämt arbetsgivaren för diskriminering. Enligt hennes advokat är fallet minst sagt ovanligt, vanligtvis handlar det om kvinnor som tvingas bära mer sexiga kläder på jobbet.

Tomas Lundin

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet