Foto: Foto: Scanpix

Så mycket kostar det att anställa dig

Publ. 2010-06-04 09:04
 
 

Rabatter i arbetsgivaravgiften väger tungt för företagen.

Johan Fall, svenskt näringsliv
 

Är du 25 år? Då kostar du bara hälften för företaget jämför med en 40-åring. Pensionärer är ännu billigare att anställa.

Skillnaderna i kostnaderna för arbetsgivaren mellan att anställa en pensionär, medelålders eller ungdom beror på de olika skatterna, enligt Skattebetalarnas tidning Sunt Förnuft.

Om tre arbetssökande, 25, 40 och 65 år gamla, vill ha 20 000 kronor kvar av lönen efter skatt, blir det en skillnad på mellan 3 200 och 7 400 kronor i månaden för arbetsgivaren.

Eftersom en större del av inkomsten är skattebefriad efter 65 år blir pensionären nästan 90 000 kronor billigare per år än 40-åringen.
– Det här är politikernas styrmedel för att göra det lättare att anställa unga och äldre, säger Hans Erik Axelsson på Skatteverket.

Arbetsgivaravgifterna skiljer också. En 25-åring kostar hälften av vad arbetsgivaren betalar en 40-åring, och avgifterna är ännu lägre för 65-åringen.
– Rabatter i arbetsgivaravgiften väger tungt för företagen. Det blir stora skillnader i pengar. Men det spelar alltid roll hur väl en person kan fungera på arbetsplatsen, säger Johan Fall, ekonom på Svenkt Näringsliv.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så skriver du ditt allra första cv

Så skriver du ditt allra första cv

Jobbsökarexperten Susanna Westgren tipsar om vad du ska skriva i ditt CV när du kanske inte har några tidigare arbetslivserfarenheter.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb