Arbetslösheten i USA är 9,7 procent enligt den senaste mätningen. Men Sony Ericsson vill bara anställa den som redan har arbete till jobbet som chef för marknadskommunikation.
Foto: Foto: Scanpix

Arbetslös? Då får du inte söka jobbet

Publ. 2010-06-07 07:00
 
 
Fråga
Vad tycker du om en jobbannons som bara riktar sig till personer med jobb?
 
 
 
 

Halvsvenska Sony Ericssons jakt efter en ny marknadschef har rört upp känslor i ett USA drabbat av massarbetslöshet. Experter spår en trend där företag hellre lockar de som redan har jobb än de som behöver ett.

Mobiltelefontillverkarens håller på att flytta sitt huvudkontor till Buckhead utanför Atlanta och behöver nyrekrytera. Men arbetslösa Atlantabor rasar mot svenskföretagets annonsering efter chef för maknadskommunikation.

I feta bokstäver står "inga arbetslösa sökande" i jobbannonsen.

– Att utesluta alla de människorna ... det är förubluffande. Jag duger bra, säger arbetslöse Peter May till WKMG Orlando.

Sony Ericsson har fått skatterabatter från staten Georgia på över 30 miljoner kronor för att flytta. Nu vill Peter May och många med honom att pengarna ska dras tillbaka, eftersom de inte ger jobb till stadens arbetslösa.

Företaget "The People Place" som anlitats för rekryteringen vill inte kommentera annonsen för WKMG, men säger att det är en trend att företag vill hålla borta arbetslösa kandidater.

Enligt Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund är det vanligt att företag är misstänksamma mot arbetslösa, särskilt när det handlar om rekrytering till högre poster.

– Om företaget har värderingar som säger att man ska jobba 80 timmar i veckan kan de ha mindre förståelse för andra värden. I den värden kan arbetslösa framstå som mindre värda, vilket de självklart inte är.

Som arbetslös bör du se till att göra allt för att perioden utan jobb inte ska se ut som en vit fläck i din karriär.

– Om du är arbetslös bör du se till att vara en ambitiös arbetslös, söka många jobb och gå kurser. Det gäller att kunna visa vilket värde det är att ha varit borta, säger Kristian Borglund.

3 tips – gör det bästa av din arbetslöshet

• Träna förmågor. Om du vet vilken typ av jobb du vill söka, ta reda på vilka färdigheter och egenskaper som krävs och träna upp dem under din arbetslösa period.

• Engagera dig. Gå jobbkurser, engagera dig mer i hem & skola eller bostadsrättsföreningen eller ta körkort om du har råd. Ju fler saker du samlar på dig desto mer kan du visa att du gjort under din arbetslöshet.

• För dagbok. För att du lätt ska kunna påminna dig om vad du gjort när du ska på en intervju eller skriva en ansökan är det viktigt att skriva ner allt.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb