Stephen M.R. Covey har skrivit boken "The speed of trust" där han menar att förtroende
skapar en högre växel i alla sorters relationer.

Så ökar du ditt förtroende

Publ. 2010-06-10 09:35
 
 

Det finns en motorväg i karriären som det sällan pratas om. Den stavas f-ö-r-t-r-o-e-n-d-e. Stephen M R Covey har skrivit en bok om saken.

Förtroende ökar din hastighet i karriären. Om du har ett stort förtroende tar det kortare tid att uppnå resultat, och den totala kostnaden blir lägre, säger Stephen M R Covey, en av världens ledande auktoriteter på området förtroende i affärs- och arbetsliv.

Han är Sverigeaktuell i nästa vecka då han deltar på ett seminarium på Münchenbryggeriet i Stockholm tillsammans med sin pappa, ledarskapsgurun med det snarlika namnet Stephen R Covey.

I sin bok "The speed of trust" argumenterar han för att förtroende skapar en högre växel i alla sorters relationer. I karriären märks det tydligt, menar han. 

Vi får lättare igenom våra idéer och slipper ta så många omvägar. Vi får också enklare nya uppdrag och får lättare att förhandla.

Men hur når man dit? Hur skaffar man sig ett stort förtroende?
– Först måste du fråga dig om du kan lita på dig själv. Brukar du hålla ditt ord mot dig själv? Gör du det du har bestämt dig för att göra? Om du inte har tillit till dig själv, hur ska då andra kunna få förtroende för dig? frågar han retoriskt.

Han ger rådet att lova mindre, så att du gör dig känd som en person som alltid håller ditt ord.

3 steg till ökat förtroende

1. Utveckla integriteten. Se till att alltid hålla de åtaganden som du tar på dig, oavsett om det är uppgifter som du lägger på dig själv eller om du får dem via kolleger eller chefen.

2. Var tydlig. Ha aldrig dolda agendor, de lyser alltid igenom i längden och skadar ditt förtroende. Gör tvärtom. Var öppen och ärlig med dina intentioner i alla lägen. Våga vara uppriktig.

3. Fyll på kontot. Att vara uppriktig, korrigera sina misstag, visa respekt, leverera resultat och klargöra förväntningar är som att göra insättningar på förtroendekontot. Att göra motsatsen är uttag. Undvik dem.

Kristian Borglund

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Så blir du mer punktlig

Så blir du mer punktlig

Så reser du effektivt och förlorar ingen tid Lär dig göra allt i rätt ordning – spar tid Är du ofta den som dyker upp ett par minuter sent till möten?

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Julhelgerna är sällskapsspelens högtid och ett perfekt tillfälle att träna upp ditt minne samtidigt som du har roligt.

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Ett steg i taget. Så vill Emma Pihl att du ska nå framgång på jobbet. TIPS: SKAFFA MENTOR OCH IDOL

Fler artiklar inom Personlig utveckling