Bonus kan göra att du får färre sjukdagar, enligt en ny studie.
Foto: Foto: Scanpix

Bonus gör dig friskare än träning

Uppd. 2010-06-15 16:23
 
 
Fråga
Är det rätt att belöna friskhet med ledighet?
 
 
 
 

Bästa sättet att få bukt med sjukfrånvaron är friskhetsbonus. Det visar en ny svensk studie.

I studien som genomförts av forskaren Jonas Lagerström på Ifau testades olika metoder för att motverka sjukfrånvaro på anställda inom Stockholms stad.

Vissa fick träna på arbetstid, andra fick ökade resurser för att förbättra arbetsmiljön på jobbet, men den grupp som minskade sin frånvaro mest var de som belönades med extra ledighet.

Bonusen var utformad så att den som jobbat en hel månad utan att vara sjuk fick en halv dags extra ledighet. När antalet sjukdagar räknades ihop hade de som fått närvarobonus i snitt en sjukdag mindre i månaden än de som inte fått det.

"Studien finner ingen signifikant effekt av arbetsmiljöförsöket men däremot införandet av en närvarobonus ledde till halverad sjukfrånvaro", skriver forskaren i rapporten.

Framför allt var det bland högutbildade och bland kvinnor som frånvaron minskade. De som redan hade en hög sjukfrånvaro påverkades inte lika mycket som de som var sjuka få dagar.

Metrojobb har tidigare rapporterat om hur allt fler amerikanska företag satsar på program som ger anställda bonus när de tränar. Nu verkar det alltså som att det är mer effektivt att locka med extra ledighet.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa