Kvinnorna tar över de tidigare mansdominerade yrkena som jurist, arkitekt och ekonom. Martina Engblom är nyutbildad arkitekt.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Nu tar kvinnorna över männens jobb

Publ. 2010-06-21 09:23
 
 
ANDELEN KVINNLIGA VETERINÄRSTUDENTER – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
 
ANDELEN KVINNLIGA VETERINÄRSTUDENTER – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
 

Här tar kvinnorna över:
Jurist, ekonom, veterinär, arkitekt, agronom, läkare, tandläkare, teolog, naturvetare

Här förblir män i majoritet:
Civilingenjör, högskole- och gymnasieingenjör, polis samt skogsvetenskapliga utbildningar och transportutbildningar

 

Jurist, arkitekt, ekonom – snart är de kvinnoyrken. Traditionellt manliga bastioner blir kvinnodominerade  Utbildningsförsprånget ökar. Säg ”jurist” eller ”arkitekt” och de flesta ser en man framför sig.

Men det är dags att tänka om. Snart kommer kvinnorna att dominera inom bägge yrkena, liksom inom flera andra traditionellt manliga professioner som kräver lång akademisk utbildning.

En färsk prognos från Statistiska centralbyrån visar att kvinnorna inom 20 år dessutom kommer att vara i majoritet bland ekonomer, tandläkare, läkare och teologer.

De ändrade relationerna mellan könen inom de yrkena syns redan i dag: männen dominerar i de äldre åldersgrupperna, kvinnorna i de yngre.

En orsak till utvecklingen är att dagens kvinnor helt enkelt är mer benägna att plugga vidare – och utbildningsövertaget gent-emot männen kommer att öka ytterligare framöver.

I dag har 39 procent av kvinnorna i åldern 20–64 år en eftergymnasial utbildning. Den andelen väntas öka till drygt 50 procent.

Bland männen väntas ökningen bli betydligt mindre, från 31 procent i dag till 36 procent år 2030.
Om kvinnorna gör inbrytningar på tidigare manliga domäner, tycks männens intresse för typiska kvinnoyrken vara betydligt ljummare. Sjuksköterska ser till exempel ut att förbli ett typiskt kvinnligt yrke.

”Det är bra med fler kvinnor”

Här är framtidens arkitekt – och hon är kvinna. Martina Engblom, 24, har just avslutat tredje året på arkitektlinjen på KTH och gör nu praktik på Stockholms stadsbyggnadskontor.
– Det är bra med fler kvinnor i yrket. Det kan göra att vi får en mer accepterad roll, för vi har kanske varit lite i skymundan, säger hon.

För 20 år sedan utgjorde kvinnorna bara 30 procent av de arkitektutbildade i Sverige. I dag är de närmare hälften, och enligt SCB:s prognoser kommer de inom ett par decennier att vara i klar majoritet.

Fortfarande är det dock nästan enbart manliga arkitekter man refererar till i arkitektutbildningens undervisning, enligt Martina Engblom.
– Men det kommer nog att ändras med tiden.

Anders Göransson

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär