Anders Ekman och Erik Hiort af Ornäs blev kändisar över en natt i den digitala världen.
– För mig som digitalnörd var det häftigt att det blev tre Trending topics på Twitters top tio-lista, säger Erik Hiort af Ornäs.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Svenskarna som fick Facebook att backa

Uppd. 2010-06-30 16:09
 
 

De svenska studenternas avslöjande ledde till att Facebook byggdes om. Nu ska de jobba på reklambyrå.

Bland annat Metro rapporterade för ett år sedan om att hundratusentals svenskar var med i en facebookgrupp som förespråkar sex med barn. Bland medlemmarna fanns bland andra politikerna Gudrun Schyman och Marita Ulvskog. De hade gått med i en grupp med motsatt syfte, men namnet hade ändrats.

Studenterna Erik Hiort af Ornäs och Anders Ekman utnyttjade samma säkerhetslucka för att byta namn på hundratals facebookgrupper till "Control Your Info" och upplysa medlemmarna hur lätt din personliga information smutsas ner för all framtid på nätet.

– Det finns problem med hur folk sköter sig online. Jag tror att de sociala mediernas popularitet går snabbare än deras tekniska utveckling, vilket leder till brister, säger  Erik Hiort af Ornäs.

Nyheten uppmärksammades världen över och ledde efter påtryckningar till att Facebook med 400 miljoner användare byggdes om. Det gjorde också att de båda eleverna nu kan gå direkt från skolan till ett jobb på reklambyrån Saatchi & Saatchi.

Hur känns det att ha påverkat en sajt som Facebook med 400 miljoner användare?

– Det känns lite häftigt, men den tekniska lösningen var så urbota korkad. Det känns häftigare att det blivit en diskussion runt integritetsfrågor.

Tomas Lundin

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

Nina Jansdotter, som skrivit boken ”Nå ut med Facebook”, ger sina bästa tips för hur du nätverkar, utvecklas och marknadsför dig själv genom Facebook.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Fler artiklar inom Sociala medier