Sven-Otto Littorin får själv skörda frukterna av jobbskatteavdraget. Utan att jobba.
Foto: Foto: Scanpix

Jobbskatteavdrag utan att jobba för Littorin

Publ. 2010-08-19 10:21
 
 

Jobbskatteavdraget infördes för att det skulle löna sig att jobba. Men det gäller inte den avgående arbetsmarknadsministern själv. Han kan dra av en tusenlapp i månaden utan att lyfta ett finger.

När regeringen utformade jobbskatteavdraget valde man att räkna avgångsvederlag som arbetsinkomst. Det gynnar Sven-Otto Littorin, skriver Riksdag & Departement.

Vid en kommunalskatt på 30 procent får Littorin ut 52 640 kronor efter skatt i upp till ett år. Hade han i stället varit riksdagsman hade han  "bara" fått 51 520 kronor av sin ersättning på 112 000 kronor i månaden, eftersom deras inkomstgaranti inte omfattas av jobbskatteavdraget.

Men det är inte bara Littorin som kan komma att tjäna på jobbskatteavdraget utan att behöva jobba. Vid ett eventuellt regeringsskifte kan hela den sittande regeringen plus ett hundratal politisk sakkunninga och statssekreterare få avgångsvederlag med jobbskatteavdrag.

Förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin avgick efter anklagelser om att ha köpt sex. Han har hela tiden förnekat anklagelserna.

Tomas Lundin

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön