Karriärcoachen Emma Pihl lär dig ta nästa steg i karriären.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Publ. 2010-08-23 11:46
 
 

Ta din karriär till nya höjder i höst. Här är expertens snabbstrategi för hur du höjer din karriärstandard och får utrymme att växa.

En sak som håller många tillbaka i karriären är avsaknaden av en bra strategi.
– Att ha en strategi i stället för att agera "ad hoc" ger snabbare resultat, större tillfredsställelse och en större sannolikhet att det faktiskt händer som man önskar sig, säger Emma Pihl, en av landets mest rutinerade karriärcoacher och specialiserad på ­talang­optimering på Wim­invest.

Hennes råd är att sätta sig ner och gå igenom de tre områdena här nere till höger.
Men hur undviker man att tankarna, idéerna och strategierna bara blir ett papper som stoppas ner i en skrivbordslåda och sedan glöms bort i allt annat som ska hinnas med?
– Ett tips är att skapa förväntningar. Uttala vad som ska ske för någon, och se helst till att denna person följer upp regelbundet genom att fråga, hur går det? Vad händer? Vad har du gjort denna vecka?

Förväntningar på dig är alltså bra. Likaså att skapa en rörelse i en ny riktning:
– Ta dagligen ett ­myr­steg framåt, en liten grej som tar dig närmare din ökade karriärstandard. Ring ett samtal, boka in en lunch, ta för dig på något nytt sätt eller något annat.

Skaffa mentor och fanclub

Människor
Karriärbygge Vilka kan lära mig något om karriärbyggande? Tillsätt en personlig ledningsgrupp för dig själv med en mentor, en strateg, en fanclub person, en coach och en förebild av personer på företaget. Se till att få regelbunden input, frågor och tala om vad och vart du vill.

Ansvar
Säg vad du vill Vilket ansvar vore du stolt över att ha? För att kunna ta nytt ansvar kan du med fördel frånsäga dig annat ansvar. Förändring sker när vi uttalar det. Vem behöver du tala om för vilket ansvar du vill ha, vilket sammanhang du vill vara i och vilket arbetsinnehåll du vill ha?

Sammanhang
Högre syfte Vilka sammanhang skulle du verkligen vilja vara i under hösten? Vad är det högre syftet för din karriär och dig med att vara i just det sammanhanget? Och när du går på julledighet i år – vad vill du sammanfatta din arbetshöst med att du faktiskt har åstadkommit?

Kristian Borglund

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

Lär dig jobba som en lobbyist

Lär dig jobba som en lobbyist

Tänk som en lobbyist på jobbet. Då ökar dina chanser att driva igenom dina idéer. Årets Lobbyist 2010 avslöjar knepen.

Har du ett för stort kontrollbehov?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Ett symtom på kontrollbeteende i karriären är att du "måste" utföra alla uppgifter perfekt, eller att du håller fast vid dina åsikter till absurdum,...

Fler artiklar inom Personlig utveckling