Annika Lindström som skiftarbetar får planerar sina dagar väl. På dagen lagar hon storkok som ska räcka under kvällsveckan.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Skiftjobb kan bli skitjobb om du inte planerar tiden

Publ. 2010-08-25 15:16
 
 

Det är många som kan känna igen sig i Annika Lindströms almanacka. 7–15 vissa dagar, 11.30–20 andra dagar eller 7–16. Och så några dagar ledigt här och där. Oregelbundna arbetstider har både för- och nackdelar.

Oregelbundna arbetstider är vardag för busschaufförer, hemtjänstpersonal, industriarbetare, butikspersonal och många andra yrkesgrupper.

Annika Lindström jobbar som handledare på Migrationsverkets förvar av flyktingar i Märsta.
– Jag har skrivit upp hur jag jobbar i 3 månader framåt i min almanacka. Att jobba skift kräver mer planering. Till exempel måste jag planera vilka dagar kan har tid att laga storkok så att jag har matlådor att ta med till jobbet, för på kvällsskiftet får man inte lämna arbetsplatsen för att köpa mat.

Arne Lowden, sömnforskare på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, har flera tips till alla som jobbar skift:
– Akta dig för att koppla av med alkohol efter jobbet, det utvecklas lätt till ett beroende. Läs en bok för att varva ner i stället. När du vill somna kan du spela upp ett sommarminne som en film i huvudet.
–Även om du jobbar kväll, gå gärna upp på morgonen och ät frukost med familjen, så att du får umgås med dem och du får lättare att behålla dina normala matrutiner.
 Kristian borglund

Sömnen påverkas

Fördelarna
"Jag slipper ju trängseln i butikerna, det är skönare att shoppa då. Och även att uträtta ärenden, som att gå till banken är lättare. Man kan också träffa pluggande kompisar på dagen.

Nackdelarna
"Med mina oregelbundna arbetstider är det svårt att delta i exempelvis dans- eller språkkurser, som ofta sker på samma tid varje vecka. Även sömnrytmen påverkas.

Riskerna
Personer som har oregelbundna arbetstider löper större risk att drabbas av olika typer av sjukdomar och andra besvär som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt.

Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär