Foto: Foto: Peter Brinch

Undvik att sälja in dig själv "för mycket"

Publ. 2010-08-31 06:27
 
 

Du har hört det förr: Om du vill få ett nytt jobb måste du sälja in dig själv. Men säljsnacket kan gå överstyr. Se här hur du undviker att bli "för mycket".

– Det kan definitivt bli "too much" när jobbkandidater vill göra intryck, säger Daniella Kallaris Ibis.

Hon var tidigare chefrekryterare på Poolia och jobbar nu som headhunter ihop med Cristofer Lavesson Eckermalm i egna företaget Like Consulting.

Det är framför allt två saker som du ska sälja på jobbintervjun: din kompetens och din personlighet. Båda aspekterna är viktiga – men personligheten är ofta det som väger tyngst i bedömningen.
– I lägen där en arbetsgivare tvingas välja mellan två kandidater med likvärdig kompetens, blir personligheten avgörande.

Olika rekryterare har olika gränser för vad de anser är "för mycket". En kandidat kan hamna i "Verkligen inte"-högen av en rekryterare och älskad av en annan.
– Själv gillar jag när kandidaterna har en hel del kaxighet, medan andra rekryterare kanske föredrar en mycket mer nedtonad attityd, säger Daniella Kallaris Ibis.

Så frågan om vad som är "för mycket" är egentligen än fråga om vem du har framför dig. Det viktigaste i konsten att ge ett starkt intryck är att först göra en snabbanalys av den du träffar.
– Se det som att rekryteraren lägger ribban. Innan du skämtar, fråga dig: Är det här en person man skämtar med?

3 vanliga fällor

Överdrivet ansvar
Överdrifter om din viktighet ”Det händer ibland att jobbkandidater får det att låta som de hade mer ansvar än vad de faktiskt haft på ett tidigare jobb. Då frågar jag rakt ut ’Var du chef?’. Om svaret blir nej frågar jag varför de har valt att beskriva sin roll på ett sådant sätt att jag har fått det intrycket. Det ser inte alls bra ut.”

Överdriven lön
Överdrfter om din förra lön ”Att byta jobb är det snabbaste sättet att höja sin lön. När jag frågar hur mycket de hade på sitt förra jobb händer det att de lägger på några tusenlappar, trots att jag lätt kan kolla upp det. En sa att han hade 35 000. Det visade sig att det var 25 000. Jag konfronterade honom. Han var väldigt ångerfull. Månadslönen sänktes direkt med
8 000 kronor.”

Överdriven kompetens
"Vissa jobbkandidater påstår sig kunna något som de faktiskt inte kan. Det faller ju direkt när de kommer ut på jobbet, vilket knappast ser bra ut inför den fortsatta karriären."

 
Kristian Borglund

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Fler artiklar inom Anställningsintervju