Gregor Waldner, 35, tog ett för honom "milslångt kliv" när han bytte jobb från ett litet entreprenörsföretag till försäkringsbolaget AIG med 140 000 anställda.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Han blev headhuntad – till helt ny bransch

Publ. 2010-08-31 07:00
 
 

Headhuntingbranschen går mot mer transparens och öppenhet så att både jobbkandidater och uppdragsgivare (arbetsgivarna) får mer insyn.

I Gregor Waldners fall upplyste headhuntern Monika Grahn om vilket jobb det handlade om, en tjänst på ett av världens största försäkringsbolag.
– Det kändes som ett milslångt kliv för mig. En ny bransch, och ett steg från ett relativt litet svenskt entreprenörsföretag där jag var med nästan från starten, till AIG med 140 000 anställda, säger Gregor Waldner, tidigare säljare och projektledare, nu loyalty manager.

Han tvekade först att ta det stora klivet. Men ju mer information han fick om tjänsten och om företaget, desto mer tilltalad blev han:
– En personlig utveckling i hög hastighet, det är vad det var.

Då – i början av 00-talet

Mycket hemlighetsmakeri. Jobbkandidater fick sällan veta vilket företag det handlade om förrän
i absoluta slutskedet av processen. Headhunters lät uppdragsgivarna se ett begränsat urval av 3–4 slutkandidater, med endast en kort presentation av var och en. Urvalet skedde ofta i headhunterns egna slutna databaser och genom kontakter.
    
Nu
Mer öppenhet. Oftast får jobbkandidaten tidigt veta vilket företag det handlar om och vilken typ av tjänst. Personuppgiftslagen (PUL) ger även kandidaterna möjligheten att få ut hela sin ”akt”, vilket har lett till att många headhunters frivilligt väljer att vara transparenta. Urvalet sker både genom sökning offline och via källor som Google, Linked In, Facebook. Uppdragsgivarna får veta varför de aktuella kandiaterna har gått vidare.

Källa: Peter Eek, seniorkonsult på Carpenova
 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär