Catharina Tavakolinia är vd:n som gått den långa vägen.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Här är branschen där kvinnorna leder

Publ. 2010-09-06 10:47
 
 

Kvinnliga vd:ar 60 procent fler än för fem år sedan  Privatisering av vårdsektorn en orsak. "Har öppnat för kvinnligt nyföretagande"

Under 2000-talet har antalet kvinnor på vd-poster ökat med 60 procent, visar färsk statistik. Under samma tid blev de kvinnliga arbetsledarna 50 procent fler. En av de främsta orsakerna är privatiseringen av vårdsektorn.
– Det har absolut öppnat upp för kvinnligt nyföretagande. Vårdsektorn är ju en kvinnobransch och det är självklart lättare att starta eget i en sektor där man har kunskap och erfarenhet, säger

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på intresseorganisationen Vårdföretagarna.
Cirka 80 procent av företagen inom den privata vård- och omsorgssektorn drivs av kvinnor eller har en kvinna som vd, visar statistik från Svenskt Näringsliv. Bland de nystartade företagen 2009 och 2010 var siffran så hög som 85 procent.

Av 377 företag inom valfrihetssystemen i vårdsektorn hade 301 för två år sedan antingen en kvinna som ägare eller som vd.

Catharina Tavakolinia började som undersköterska och har arbetat 30 år inom äldrevården. För några år sedan bröt sig hon och några kollegor loss från vårdföretaget Carema och startade Kavat Vård AB.
– Vi var ett gäng som ville förverkliga en dröm. Men det var tufft i början när vi var ständig tvåa i alla upphandlingar, säger Catharina Tavakolinia.

I dag är bolaget etablerat och driver två äldreboenden på entreprenad och har tre egna boenden i Stockholms län. Catharina Tavakolinia är vd.
– Självklart har det betydelse att vi har gått den långa vägen genom äldrevården, säger hon.

Kvinnor i ledande ställning: Klicka för större tabell Kvinnor i ledande ställning: Klicka för större tabell
 

... men deras löner halkar efter

Andelen kvinnor i ledande befattningar ökar i nästan samtliga branscher – men löneskillnaderna består.Det visar färsk statistik från Medlingsinstitutet.

Högst genomsnittlig lön har verkställande direktörer, 74 400 kronor i månaden. Men där är också lönegapet mellan män och kvinnor störst. En kvinnlig vd fick 2009 bara 83 procent av vad en man i liknande befattning tjänade. Lönegapet har till och med ökat med tre procentenheter sedan 2005.

Lika illa är det inom intresseorganisationerna. För fem år sedan hade en kvinnlig chef 94 procent av männens lön. 2009 hade den kvinnliga chefslönen rasat till 83 procent av männens.

Den mesta jämlika lönesättningen finns bland inköps- och distributionschefer. Där finns det överhuvudtaget ingen skillnad mellan mäns och kvinnors löner, enligt Medlingsinstitutets statistik.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär