Här är branschen som jobbar mest övertid

Uppd. 2010-09-06 15:20
 

IT-folket har en god löneutveckling – men de jobbar hårt för pengarna. Enligt en norsk undersökning är IT-branschen den som jobbar mest övertid.

När norska bemanningsföretaget Xtra Personell kartlägger hur mycket betald och obetald övertiden som norrmännen jobbar hamnar IT-branschen i topp, skriver norska Dagens IT.

Metrojobb har tidigare skrivit om att svenskarna jobbar övertid som motsvarar 100 000 nya jobb – varje år. Då berättade en IT-specialist om en kultur där övertid  förväntas av den anställde.

Den bilden bekräftas i den norska undersökningen – bara en av hundra IT-anställda sa att de aldrig jobbar övertid och tre av fyra jobbar över varje vecka. Var tredje av dem jobbar sex timmar – nästan en extra arbetsdag – extra i veckan.

38 procent säger att de överhuvudtaget inte får betalt för sin övertid. Den vanligaste motivationen är i stället pliktkänslan följt av att det helt enkelt inte finns tillräckligt med personal.

Trenden på arbetsmarknaden är att allt fler jobbar mot mål i stället för arbetstid, på gott och ont. Samtidigt som jobbet kan bli roligare är risken för en farlig arbetsbelastning högre.

Tomas Lundin

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet