En frisör som klipper sina kompisar på fritiden kan få sparken.
Foto: Illustration: Svenska Grafikbyrån

Kolla om du bryter mot lagen på jobbet

Publ. 2010-09-07 07:29
 
 

Är du olaglig i karriären? Vanligt att personal bryter mot lagar och regler i arbetslivet – utan att ens vara medvetna om det.

– Ett felsteg i karriären som tycks bli allt vanligare och som i juridisk mening nästan är värre än att ge någon en omgång med knytnävarna, är att starta upp en konkurrerande verksamhet vid sidan om sin anställning, säger advokat Stefan Flemström, expert på arbetsrätt och författare till flera böcker relaterade till ämnet, bland annat "Diskriminerings­lagen" och "Rätt Arbetsrätt".

Han berättar om fallet där en frisör klippte sin grannfamilj på fritiden och efteråt fick en tillsägelse av sin arbetgivare. När hon en tid senare jämnade ut luggen, som hon uttryckte det, på samma person slog domstolen fast att agerandet var uppsägningsgrundande.

Sensmoralen: vi behöver passa oss för att "konkurrera".
–  Till och med att förbereda en konkurrerande verksamhet som kan ta potentiella kunder från arbetsgivaren är ett brott mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet, säger Flemström.

Här intill ser du ytterligare tre exempel där du riskerar att kliva över gränsen.
Vad är det bästa sättet att hålla sig på rätt sida lagen i karriären?
– Även om stämningen känns familjär och glättig på jobbet är du inte hemma med familjen eller med kompisarna. Vad du kan göra på fritiden kan du inte göra på jobbet, så vänta med där värsta fräckisen tills du är med kompisarna.

Skitsnack

Att på Facebook-status-raden håna chefen kan betraktas som förtal eller förolämpning. Och det är brott mot lojalitetsplikten att misskreditera en privat arbetsgivare. Du kan förlora jobbet och bli skadeståndsskyldig. Att röja farlig eller kriminell verksamhet är dock tillåtet.

För mycket flirt

Kärlek uppstår ofta på arbetsplatser. Men var varsam så att ditt flirtande faller i god jord. Om du envisas med ditt uppvaktande trots ett klart nej så kan det tolkas som ofredande, och till slut leda till uppsägning.

Ta hem saker

Om du tar hem saker från jobbet så gör du dig skyldig till stöld om inte det är okej för arbetsgivaren att du och dina kolleger tar hem vissa grejer, som till exempel reklamprylar. Du kan då förlora jobbet, bli skadeståndsskyldig och även straffas med böter för stölden.

Kristian Borglund

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Fler artiklar inom På jobbet