H & M inför bonus för alla anställda

Uppd. 2010-09-07 10:49
 
 
Foto: Scanpix
 

Snart kan alla anställda inom H & M bli aktieägare. Klädjätten lägger en miljard på ett bonussystem för alla anställda.

Aktiebonusar brukar förknippas med bolagstoppar snarare än kassabiträden, men nu ska lojala H & M-medarbetare belönas med aktier grundat på anställningstid, oavsett lönenivå eller befattning.

– Det är ett tecken på uppskattning och ett sätt att förstärka företaget ytterligare som attraktiv arbetsgivare även i framtiden. Som vi förstår är det världsunikt, säger Nils Vinge, chef för  investerarrelationer på H & M.

Över 4 miljoner aktier går in i en stiftelse som ska dela ut andelarna över tid. Tanken är att belöna lojalitet och att anställda stannar kvar och utvecklas i företaget.

H & M äger inga fabriker, men har anställda i flera fattiga länder som Bangladesh. De kommer att få samma bonus som en anställd i Sverige, USA eller Storbritannien, lovar Nils Vinge.

– De som varit anställda fem år eller mer  tilldelas andelar i belöningsprogrammet redan nästa år.

Men oavsett hur bra det går för bolaget dröjer det innan de unga medarbetarna kan få sin belöning. Tidigast 2021 kan de första utbetalningarna starta.

De anställda jublar säkert, men det verkar inte börsen göra. Efter att H & M presenterat det nya bonussystemet på tisdagsmorgonen sjönk aktien med 0,4 procent.
Tomas Lundin

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön