I Danmark larmar fackförbund om viktmobbning, men svenska fackförbund känner inte igen sig.
Foto: Foto: Scanpix

Anställda tvingas väga sig inför sina kolleger

Publ. 2010-09-10 07:00
 
 

Skulle du stå ut med att klä av dig och kliva upp på vågen inför kollegerna? I Danmark larmar nu fackförbundet HK om en våg av viktrelaterade kränkningar på jobbet.

– Vi uppskattar att vi får in 40 anmälningar varje år från medlemmar som direkt eller indirekt blivit ombedda att banta eller leva sundare, säger Jeanette Hahnemann, jurist på fackförbundet HK i en artikel på förbundets webbsida.

I bland är påtryckningarna av det mer diskreta slaget, en hälsopolicy som får de överviktiga att känna sig pressade. I andra fall har anställd pressats att ställa sig på vågen inför hela arbetsplatsen.

I Sverige verkar det inte finnas samma problem i samband med företagens hälsoprogram. Unionen, Sveriges största fackförbund, har inte fått några samtal från medlemmar som känner sig pressade av hälsokrav på arbetsplatsen, enligt pressekreteraren Maria Mirsch.

Hälsosatsningar som tobaksförbud inom vården har varit en het potatis, men inte heller Vårdförbundet känner igen hälsohetsen från Danmark.

– Det ligger i vår etiska kod att vi ska sköta vår hälsa, men att arbetsgivaren skulle bry sig så mycket som i de danska exemplen har vi inte sett något av, säger Ulla Althin, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa