Medarbetarna på Crunchfish i Malmö tar vara på vad som först känns som "dåliga" idéer.
Foto: Foto: Peter Brinch

Ge "dåliga" idéer nytt liv med stafettmetoden

Publ. 2010-09-14 07:00
 
 

Om ni i arbetsgruppen inte lyckas hitta en lösning på ett visst problem, hur brukar det kännas? Så vänder ni misslyckandet till framgång.

"Stafettmetoden" är en modell där idéer som har dissats får chans att göra comeback.

För medarbetarna på Skåneföretaget Crunchfish, som tillverkar applikationer till iPhone och Android-telefonerna på ­löpande band, handlar det om ett naturligt sätt att jobba.
– Ofta slängs idéer från en brainstorming-session
i papperskorgen om de ­inte passar in i tänket. Vad vi gör är att vi överlämnar dessa ratade idéer till nästa arbetsgrupp, säger vd:n Paul Cronholm och den som initierat metoden.

Alla projekt, inklusive de idéer som har kommit upp på vägen och som ­verkar ”värdelösa”, cirkulerar. Från en arbetsgrupp till nästa. Och sen till nästa. Och så vidare.
– I stället för att ha sju arbetsgrupper som sitter med var sitt projekt tills det är klart, stannar varje projekt bara en liten stund hos varje team innan det går vidare till nästa.

Vad är vinsten med detta sätt att jobba?
–En fantastisk effekt är att idéer som ratats i ett skede i processen, plötsligt blir användbar när de ­hamnar i händerna på en annan arbetsgrupp, säger Paul Cronholm.
– En annan är att alla känner delaktighet i de ­olika projekten.

Så kan ni göra på er arbetsplats

1. Börja i liten skala
Välj ut ett projekt där inte särskilt mycket står på spel. Det känns tryggare tills ni blir varma i kläderna. Träna på metoden exempelvis när ni ska ta fram upplägget till höstens företagsfest eller när ni vill ta fram förslag till ny inredning i fikarummet.

2. Bara kort tid, sedan nästa
I stället för att låta en ­projektgrupp ägna totalt 8 timmar åt att ta fram ett förslag, tillsätt fem små team som ägnar en timme var. Vid varje överlämning förmedlas både förslag till upplägg tillsammans med idéerna som kommit fram på vägen.

3. Utvärdera
Processen gör att fler ­tankesätt kommer in längs vägen och att murar rivs mellan avdelningar och individer. Utvärdera efteråt: Hur blev det annorlunda att göra på det här sättet? Vad behöver vi göra för att uppnå ännu bättre resultat nästa gång? När kan vi använda den här modellen?

 
Kristian Borglund

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet