Hanna Sundqvist och Jill Frantz är två av medlemmarna i Volvos "näs-team".
Foto: Foto: Anders Wejrot

Kan du gissa vad de här näsorna jobbar med?

Uppd. 2010-09-20 13:28
 
 
Audi använder inte skinnet innan det passerat lukttestet.
 
Audi använder inte skinnet innan det passerat lukttestet.
 

Nybilsdoften är ingen slump. Tillverkarna styr noga hur de olika bilmärkena ska lukta.

Nybilsdoften – det är något man älskar eller hatar. Det är en distinkt lukt, en kombination av ännu icke stabila kemiska föreningar som frigörs från nya plaster, syntetiska biltyger, lim, vinyl och läder.

Som tur är arbetar biltillverkare hårt med att undanröja potentiellt farliga kemikalier och reducera giftiga lukter från sina bilar.

Volvo har stränga regler för att hålla nere halterna av ohälsosamma ämnen från luften i bilens material. Och de vill även att din bil luktar gott.

Hanna Sundqvist är en av nio medlemmar i Volvos ”näs-team” – ingenjörer som är ansvariga för att ut­värdera lukter från bilma-terial.
– Vi försöker minska obehagliga lukter, berättar hon. Vi tolererar en viss nivå av lukt så länge den uppfattas som behaglig – en lukt vi vill ha i våra nya bilar, säger hon.

Audi satte samman sitt "näs-team" 1985, för att försäkra att träet i instrumentpanelen och tjurhudarna i sätena doftar fantastiskt. Och testerna är noggranna. Lädret klipps upp i småbitar och läggs i behållare som hettas upp till 80 grader och sedan ger alla sex professionella doftanalytiker sina omdömen.

Audis team analyserar mer än 500 olika komponenter från interiören i varje mo-dell – samt utvärderar den sammantagna lukten hos varje bil.

Liksom näsorna i parfymindustrin får inte bil- näsorna röka, äta vitlök, bära deodorant eller använda duschkräm när de arbetar eftersom det påverkar deras luktsinnen.
Men samtidigt som en del arbetar med att av­lägsna lukter fokuserar andra på att skapa nya för att passa din körupplevelse.

Citroën har nio aromer att välja mellan till sina C3- och C4-modeller. Rinspeed presenterade sitt Sensokoncept 2005 som lugnade ner förarna med vanilj-mandarindoft och piggade upp med citrus-grapefruktdoft.

Peugeot har en rad dofter i sin 207- och 308-modell. Lite mer sofistikerat än en doftgran.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär