Hanna Sundqvist och Jill Frantz är två av medlemmarna i Volvos "näs-team".
Foto: Foto: Anders Wejrot

Kan du gissa vad de här näsorna jobbar med?

Uppd. 2010-09-20 13:28
 
 
Audi använder inte skinnet innan det passerat lukttestet.
 
Audi använder inte skinnet innan det passerat lukttestet.
 

Nybilsdoften är ingen slump. Tillverkarna styr noga hur de olika bilmärkena ska lukta.

Nybilsdoften – det är något man älskar eller hatar. Det är en distinkt lukt, en kombination av ännu icke stabila kemiska föreningar som frigörs från nya plaster, syntetiska biltyger, lim, vinyl och läder.

Som tur är arbetar biltillverkare hårt med att undanröja potentiellt farliga kemikalier och reducera giftiga lukter från sina bilar.

Volvo har stränga regler för att hålla nere halterna av ohälsosamma ämnen från luften i bilens material. Och de vill även att din bil luktar gott.

Hanna Sundqvist är en av nio medlemmar i Volvos ”näs-team” – ingenjörer som är ansvariga för att ut­värdera lukter från bilma-terial.
– Vi försöker minska obehagliga lukter, berättar hon. Vi tolererar en viss nivå av lukt så länge den uppfattas som behaglig – en lukt vi vill ha i våra nya bilar, säger hon.

Audi satte samman sitt "näs-team" 1985, för att försäkra att träet i instrumentpanelen och tjurhudarna i sätena doftar fantastiskt. Och testerna är noggranna. Lädret klipps upp i småbitar och läggs i behållare som hettas upp till 80 grader och sedan ger alla sex professionella doftanalytiker sina omdömen.

Audis team analyserar mer än 500 olika komponenter från interiören i varje mo-dell – samt utvärderar den sammantagna lukten hos varje bil.

Liksom näsorna i parfymindustrin får inte bil- näsorna röka, äta vitlök, bära deodorant eller använda duschkräm när de arbetar eftersom det påverkar deras luktsinnen.
Men samtidigt som en del arbetar med att av­lägsna lukter fokuserar andra på att skapa nya för att passa din körupplevelse.

Citroën har nio aromer att välja mellan till sina C3- och C4-modeller. Rinspeed presenterade sitt Sensokoncept 2005 som lugnade ner förarna med vanilj-mandarindoft och piggade upp med citrus-grapefruktdoft.

Peugeot har en rad dofter i sin 207- och 308-modell. Lite mer sofistikerat än en doftgran.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär