En grupp som får samma information löser problem bättre än en individ, enligt ny forskning.
Foto: Foto: Stock.xchg

Forskare: Gruppen smartare än individen

Publ. 2010-09-20 16:49
 
 
Ingela Thylefors.
 
Ingela Thylefors.
 

En grupp fattar bättre beslut än individen, förutsatt att alla i gruppen får samma information. Det har ett brittiskt-danskt forskarlag kommit fram till efter att ha genomfört ett psykologiskt experiment med ett 60-tal personer.

I studien fick två personer åt gången se fem figurer i två olika versioner på varsin dataskärm. Sedan skulle de gemensamt komma fram till skillnaderna mellan de två olika versionerna, utan att se varandras skärmar. I det ena experimentet hade den ena försökspersonen färre skillnader mellan figurerna än sin partner, och då blev lösningen mer fel än när personerna hade samma version.

"För att kunna lösa en uppgift på bästa sätt krävs alltså både att man kan kommunicera med varandra och ha tillgång till samma information", konstaterar forskaren Andreas Roepstorff. Det skriver Sunt Liv, Sveriges kommuner och landsting webbplats om arbetslivsmiljö och hälsa.

Ingela Thylefors, legitimerad psykolog och docent vid Göteborgs universitet, har varit med och skrivit böcker som "Arbetsgruppens psykologi".

Hon säger att studiens resultat mycket väl kan stämma, även om hon i första hand hänvisar till en annan tes.
– Generellt brukar man säga att en grupp inte fattar bättre beslut än vad den mest kompetenta medlemmen i gruppen skulle ha gjort på egen hand, säger Ingela Thylefors. Men det är väldigt komplicerat eftersom det kan bero på vilken typ av beslut det gäller och hur gruppklimatet är.

Få bättre samarbete på jobbet

Psykologen Ingela Thylefors tipsar

• "För att fatta bra beslut krävs tilltro till varandra och det får man inte genom övningar eller tips. Istället kan chefen ge sin arbetsgrupp faktiska problem som de får lösa gemensamt."

• "Kom ihåg att konflikter och samarbete går hand i hand. En konflikt ska inte tas som dysfunktionell, utan bör utforskas. Olika uppfattningar ger bättre problemlösning och kreativitet."

• "Om man inte är totalt beroende av sin arbetsgrupp och sitt jobb, utan även har ett fungerande liv på fritiden, så får man ett lagom tjockt skinn inför normala friktioner som uppstår."

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär