Alexander Åström-Karlsson fick en traineetjänst på konsultbolaget Unit4 Agresso.
Foto: Foto: Mary Örnborg

Tips om traineetjänst gav Alexander jobbet

Uppd. 2010-11-19 13:51
 
 

Alexander Åström-Karlsson fann drömjobbet genom en traineetjänst. Här får du tipsen för att lyckas.

Efter examen var Alexander Åström–Karlsson inställd på att snabbt försöka ta sig in i arbetslivet.  Att en traineetjänst skulle kunna vara ett sätt att få in en fot var däremot inget han funderade närmare på, tills en bekant kom med ett tips.
– Han tipsade om att konsultbolaget Unit4 Agresso utlyste traineetjänster. Jag blev nyfiken och kollade på deras hemsida vad de hade att erbjuda och blev positivt överraskad. Det de sökte stämde så bra in på min profil, säger han.

Alexander har en civilekonomexamen från Stockholms Universitet men hans stora intresse för teknik förde honom också till KTH där han läste datateknik i två terminer.  Grunden i Unit4 Agresso bygger på ett ekonomisystem som säljs och installeras hos företagets kunder.
– En kombination av ekonomisk och teknisk utbildning är därför en bakgrund som vi letar efter, säger Ann-Charlotte Werdin, HR-chef på Unit4 Agresso.

Det är ett år sedan Alexander sökte och fick en traineeplats av företaget traineeplatser - men inte utan hård konkurrens.
– Varför just jag var en av de åtta som fick en traineeplats  beror nog på att jag var noga med att  beskriva vad jag trodde jag kunde tillföra företaget. Dessutom lyfte jag också upp mina extrajobb inom olika serviceyrken. Det visar att jag har en erfarenhet att hantera kunder.

Sedan mars, då traineeperioden för Alexanders del avslutades, har han  fortsatt jobba som konsult på  företaget.
– Det är fortfarande lite av en läroperiod. Jag har inte samma faktureringskrav som de rutinerade konsulterna – ännu, säger han.

5 tips: Hitta rätt traineeprogram

1. Lista förväntningar. Börja med att lista vilka förväntningar du har på dig själv, företaget och traineeprogrammet. Lista även de förväntningar som företaget har på dig som trainee och framtida anställd. Överens­stämmer förväntningarna?

2. Kolla möjligheter. Om företaget haft traineeprogram tidigare, försök ta reda på vilka befattningar traineerna fick direkt efter avslutat program och även flera år senare. Detta finner
du på företagets hemsida eller genom att söka på internet.

3. Skaffa information. Går det att få information om traineeprogrammet på företagets hemsida? Är det svårt att hitta några uppgifter där, kanske du känner någon som arbetar på företaget som kan berätta om man internt känner till att företaget har ett traineeprogram.

4. Summera. Sammanställ all information som du har fått tag på och försök få fram  om traineeprogrammet verkligen känns rätt för dig. Lista vad du kan tillföra program­met och fö­retaget på kort och lång sikt.

5. Ta kontakt tidigt. Se till att ta kontakt och positionera dig hos de aktuella företagen redan innan du närmar dig slutet av studierna. Försök få kontakt med den som är ansvarig för traineeprogrammet och ta reda på om det du kan bidra med stämmer överens med vad företaget eftersöker.

Mary Örnborg

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb