– En viktig del när vi analyserar kandidater är vilket digitalt avtryck vi kan spåra, säger Ingela Johansson på Sifferverket.
Foto: Foto: Gustav Gräll

Så kollar rekryteraren upp ditt rykte på nätet

Publ. 2010-09-22 17:07
 
 

"Reputation management" är ett begrepp som lyser allt starkare i rekryteringsvärlden. Vad det handlar om? Ditt digitala fotavtryck.

– En viktig del när vi analyserar kandidater är vilket digitalt avtryck vi kan spåra, säger Ingela Johansson på Sifferverket, som rekryterar företrädelsevis ekonomichefer, redovisnings­chefer och controllers.

Vilken bild uppenbarar sig när hon söker på sina jobbkandidater på internet? Det undersöker hon rutinmässigt.
– Är kandidaten aktiv på Facebook på arbetstid? Vilken typ av bilder finns
publicerade? Hur många kontakter har kandidaten på LinkedIn? Hur uttrycker sig kandidaten i skrift? Är kandidaten omskriven i media på olika sätt?

På personsöktjänster som exempelvis 123people.se kan vem som helst hitta detaljerad information kring foton, mejladresser, bloggar, mikrobloggar, nyhetsartiklar, dokument, länkar, biografier, videofilmer och sociala nätverks-profiler.

Liknande tjänster i USA gräver fram ännu mer: släktband, brottsregister, födelseattester, dödsbevis, vigselbevis och skilsmässor.

Är detta nästa steg för rekryterare även i Sverige?
– Nej, vi tror inte det. Inte i Europa. Européer är mer känsliga när det gäller den publika tillgängligheten av privat information.  För det andra är dataskyddslagarna mycket strängare i Europa än i USA, säger Russell E. Perry, vd på 123people.se.

Slipp karriärförstörande spår

Var förebyggande. Logga in i på dina sociala nätverks-konton och kontrollera dina sekretessinställningar. På så vis kan du försäkra dig om att enbart dina närmaste vänner kan se foton, statusuppdateringar och andra privata angelägenheter. Allt du publicerar på dina nätverk blir då skyddat.

Kartlägg dina spår. Du kan gå in på en personsöktjänst och göra en sökning på ditt eget namn. Vad visas? Dyker det upp saker som du inte vill ska synas där? Klicka dig vidare på de olika länkarna för att ta reda på vad som är tillgängligt på olika sidor.

Sopa bort spåren. Hittar du exempelvis pinsamma foton på Facebook som kompisar publicerat är det enklaste att kontakta dina vänner direkt och be dem ta bort dem. Du kan också "otagga" fotona själv, så att sök­motorerna inte kopplar ditt namn till det fotot.

Kristian Borglund

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Facebook tog norsk sparkdräkt till Hollywood

Facebook tog norsk sparkdräkt till Hollywood

När flickidolen Justin Bieber fotades när han åkte buss i London nyligen blev det en helsida i brittiska tabloidtidningen Daily Mail.

Fler artiklar inom Sociala medier