De har modeintresset gemensamt men i övrigt ser sig Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, som motsatsen till Gordon Gekko. "Han vill ju själv tjäna mycket pengar medan jag är ute och föreläser för att få folk att ta hand om sina pengar."

Gordon Gekko – så har han påverkat finansyrket

Publ. 2010-09-24 09:24
 
 
 
 

Eftersom jag bär hängslen kanske någon tycker att jag klär mig som Gekko men hängslena har jag fått från min farfar som var dansare

Claes Hemberg, Avanza bank
 

För 23 år sedan blev Gordon Gekko en kultfigur. Nu är Michael Douglas tillbaka i rollen som den välklädde börshajen i "Wall street: Money never sleeps". Men hur betydelsefull har Gordon Gekko varit för det verkliga finansyrket?

Hur blev Gordon Gekko hela yuppieerans fanbärare?
– Han är en tjusig gangster som är välklädd och vältalig. Filmen visar upp pengar, skyskrapor och champagne. Den kombinationen är spännande, tycker människor som inte har insyn i finansvärlden. Den är inte lika spännande i verkligheten, säger den alltid lika välklädda sparekonomen Claes Hemberg på Avanza.

Vad har han inneburit för businessmodet?
– Den här branschen har alltid varit väldigt konservativ, alla går runt i bankpyjamas – svart kostym, vit skjorta, diskret slips. Där är Gordon Gekko personen som vågar vara sig själv och har säkert haft visst inflytande på modet. Eftersom jag bär hängslen kanske någon tycker att jag klär mig som Gekko men hängslena har jag fått från min farfar som var dansare, säger Claes Hemberg.

Hur nära dikten är verklighetens giriga Gordon Gekko-typer? I en intervju med Metro Frankrike berättar Michael Douglas att fulla finanskillar fortfarande hyllar honom för rollen som Gordon Gekko:
– De som utbildade sig när den första filmen kom ut är de som nu driver investeringsföretagen som är girigare än någonsin.

Gordon Gekko-typer finns även i Sverige, enligt Claes Hemberg.
– Det tror jag dessvärre att det finns, både på Handels och på banker. Gordon Gekko är den fria människan som många kanske drömmer om att vara.

Finns det plats för Gordon Gekko 2010?
Både ja och nej. Filmen har fått rätt dåliga recensioner och Gordon Gekko är sig inte riktigt lik.
– Ena minuten är han förändrad och nästa verkar han vara lika otäck som i originalet, säger Michael Douglas.

I Sverige finns det lika många Gordon Gekko-typer i dag som det fanns då, berättar Claes Hemberg.
– Tekniken att handla snabbt har blivit bättre och det gör att ännu fler människor ännu enklare kan göra det som Gordon gör.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär