Niklas Ingvar och Maria Axelson har två år kvar av Connectas traineeprogram.
Foto: Foto: Gustav Gräll

Trainee – på gränsen av din förmåga – direkt

Uppd. 2010-11-19 13:52
 
 

Från nybakade studenter till marknadens bästa unga konsulter på tre år. Det är utmaningen som traineerna Maria och Niklas har kastat sig över.

Maria Axelson och Niklas Ingvar, båda 26, började Connectas trainee-program för ett år sedan. Utbildning och handledning varvas med konsultuppdrag ute hos riktiga kunder, nästan från dag ett.

– Utvecklingskurvan är brant. När man träffar de äldre traineerna fattar man knappt hur de kan ha lärt sig allt de kan, säger Maria Axelson.

Båda tycker att det roligaste – och läskigaste –  med traineeskapet är att direkt komma ut i verkligheten, att pressas utanför sin bekvämlighetszon och att vara på gränsen till vad man klarar av från första sekund.

– Efter fyra dagar fick jag och en annan trainee hålla en workshop för ledningsgruppen. Jag trodde vi bara skulle hjälpa till men vi fick sköta allting. Det var nervöst, men det gick bra. Vi fick den hjälp vi behövde från våra äldre kollegor, berättar Niklas Ingvar.

Det kostar en halv miljon kronor och uppåt per år att utbilda en trainee enligt Traineeguiden.se och programmen tar mycket tid i anspråk från äldre medarbetare. Det är ett ansvar som känns.

– När man kom in på kontoret första gången kände man att allas ögon var på en. Traineeprogrammet får stor uppmärksamhet och det är häftigt, säger Maria Axelson.

Varken Niklas eller Maria har den bakgrund man kanske kunde vänta sig för ett bolag inom management och IT. Maria har läst design och produktframtagning och Niklas har läst teknisk fysik.

Traineer förväntas lära sig oerhört mycket under programmets gång, därför är det viktigare hur du är som person än vilken utbildning du har. Det genomsyrar också processen där företaget ska välja vilka av de runt 350 sökande man ska satsa på.

– Uttagningen är ganska elaborerad med intervju, case-intervju och nästan som en audition i slutet, säger Niklas Ingvar.

Ingen traineeperiod är den andra lik. Maria har till exempel varit hos samma kund en längre tid medan Niklas har gjort kortare uppdrag på ett flertal platser inom bland annat bank- och finans och säkerhetsbranschen.

Förr kallades traineen för Luma eftersom han eller hon var den som alltid skulle vara kvar sist och släcka lamporna på kontoret, men så fungerar det inte längre, enligt Niklas Ingvar. Som trainee måste du ge allt, samtidigt är en utbränd konsult inte särskilt värdefull för företaget.

– En av företagets värdegrunder är "hälsa och balans". Det innebär att du måste skapa dig spelrum att kunna säga nej till jobb när det blir för mycket. Men det första som står är "ambition".

Om du är mer nyfiken på vad det innebär att vara trainee kan du läsa Niklas och Marias egna dagboksanteckningar från en vecka som trainee här på metrojobb.se.

Connectas traineeprogram

Målet med Connectas traineeprogram är att skapa "marknadens absolut bästa konsulter med mindre än fem års erfarenhet".

Programmet sträcker sig över tre år. Utbildningsprogrammet ser ut så här:

År 1: Konsultmässighet.

År 2: Projektledning.

År 3: Affärsmannaskap.

Förra året var antalet sökande cirka 350. Nästa kull börjar den 17 januari nästa år. Sista ansökningsdag är 10 oktober.

Källa: Connecta
 
Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär