Baby Björn, Abba-Björn och Björn Borg. Nu får USA en till svensk Björn att hålla koll på. Pizzakonstnären Björn Sjögren ska ta över landet med svensk pizza.
På 1970-talet hjälpte Björn en italiensk pizzabagare att hitta lokal till en av de första pizzeriorna i Malmö. Det var då han snappade upp receptet som han senare tog med sig till USA och nu vill ta över pizzans andra hemland med.
– Det är ett speciellt recept, men här i USA är det också viktigt att ha en story, säger han till metrojobb.se.
Fram till för två år sedan drev Björn pizzeria i den lilla staden Elroy i Wisconsin. När han inte fick affärerna att gå ihop kom han hem till folk och bakade i deras egna ugnar. Det var där idén föddes att göra en mix så att amerikanerna kan baka pizza hemma utan konstiga tillsatser.
Startkitet kostar över 150 kronor, men innehåller förutom själva mixen två runda teflonformar (glöm pizza-sten, formarna är ett måste enligt Björn).
Nu när han fått kontakt med en grossist som levererar till över tusen butiker är han helt säker på att "Pizza By Björn" kommer att slå.
– Det kommer den att göra. Helt klart. Men det kommer inte gå overnight.
Svensk pizza utmärker sig annars genom att man kan ha i stort sett allt på. Vad tror du amerikanerna skulle säga om kebab och bearnaisesås på pizza?
– De har hollandaise här i USA, men bearnaise vet de inte vad det är. Men hade jag drivit pizzeria på en större ort hade jag nog prövat kebabpizza.