Samma yrke – ny bransch

Uppd. 2010-10-06 16:58
 
Magnus Dahlhjelm bytte designbyrån till IT-branschen – utan att byta yrke.
 
Magnus Dahlhjelm bytte designbyrån till IT-branschen – utan att byta yrke.
 

Gillar du ditt jobb – men vill testa att jobba i en annan bransch? Här är tipsen som hjälper på vägen.

Att tillämpa sin yrkeskunskap utanför den egna branschen kan vara ett sätt att utmana sig själv. Magnus Dahlhjelm vet. Han gick från att vara Creative director på designbyrån Propeller till Creative director för Europa på IT-konsultföretaget Avanade.  
– Jag blev tillfrågad av en rekryteringsfirma om jag var intresserad av tjänsten. Och eftersom jag vid det tillfället hade gjort fem år på Propeller kände jag att det var dags för nya utmaningar, säger han.

I sitt nya jobb tar Magnus med sig kunskaper från sin tidigare bransch där han varit med och utvecklat designen på tekniska produkter som mobiltelefoner, vitvaror och till och med bilar.

I hans nya arbetsuppgift ingår det att bygga upp en europeisk designorganisation inom företaget för att utveckla kreativa lösningar på olika gränssnitt av tjänster som stöds av Microsofts plattform. Syftet med uppdraget är att öka användarvänligheten hos slutkunden.
– Anledningen till att företaget satsar på design nu är för att kundens förväntningar i dag är mycket högre än för några år sedan. Kunden förväntar sig helt enkelt en emotionell upplevelse, enkelhet och ett dynamiskt, inspirerande gränssnitt, säger han.

Magnus anser att en av hans största utmaningar ligger just i att skapa en designorganisation där kreatörer och teknikerna som implementerar programmen ska kunna samarbeta sida vid sida.
– Det är en utmaning även om det finns en god förståelse bland de anställda på företaget. Vägen till att hitta ett sätt att överbrygga detta kommer däremot också att vara utvecklande för mig.

Om du vill byta yrke – inte bransch

1.Tro på det du kan. Oftare än vad man själv tror går det att hitta branscher som kan ha nytta av de kunskaper som man själv har. Tro på det du kan. Oftast är dina idéer och tankar en
nutida tendens som är allmängiltig, tipsar Magnus Dahlhjelm.

2. Sälj in dig. När du hittat en bransch är det viktigt att komma ihåg att du konkurrerar på helt andra villkor. Se därför till att verkligen sätta dig in i branschen du söker till och att angripa de problem de har. Kommunicera och resonera kring dina idéer när du säljer in dig.

3. Var ödmjuk. Att kliva in i en helt ny bransch kräver en stor portion ödmjukhet inför de nya förutsättningar man ställs inför. Känn in vilka kraven är och vilket tillstånd som råder inom just den branschen.

4. Var beredd. Det finns alltid trösklar att ta sig över när man byter ett jobb. Men byter man dessutom bransch får man vara beredd på att tröskeln kanske är ytterligare ett snäpp högre att ta sig över. Var också beredd på att det kan vara slitigt till en början.

5. Hitta branscherna. Använd din bekantskapskrets för att ta reda på mer om hur olika branscher fungerar och var dina kunskaper skulle kunna komma till användning. Ett annat sätt är att kontakta rekryteringsbyråer och se om de kan matcha din kunskap med andra branscher.

Mary Örnborg

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär