Bäst men inte snyggast – sandalen.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Experterna tipsar: Så skor du dig på kontoret

Uppd. 2010-10-15 17:54
 
 

Lämna ytterskorna på hyllan så mår fötterna bättre. Du blir ingen modeikon men kan gå i flera framgångsrika profilers fotspår.

Klockan börjar närma sig tre. Du är nästan ensam på kontoret och fötterna känns varma och svullna. Det vore fantastiskt att ta av skorna och gå barfota resten av dagen på kontoret, men det är inte alltid okej.
– Att gå utan skor på jobbet ger en mer avslappnad arbetsplats, men det är inte bara bra. Det blir för mycket som hemma och du är faktiskt på kontoret för att jobba, säger Mattias Friman, vd på Bättre arbetsklimat, som hjälper till att utveckla arbetsmiljön på företag.

Däremot kan du vila fötterna lite.
– Om du sitter vid skrivbordet så är det ingen som ser om du tar av skorna. Men samma förhållningsregler gäller här som vid andra tillfällen. Det ska vara helt och rent så fötterna inte luktar illa, säger Mattias Friman.

Han förespråkar ett par inneskor som det bästa alternativet. Något Roger Björk, som arbetat som fotterapeut i 17 år, håller med om.
– Det absolut naturligaste vore att gå barfota men det funkar bättre på gräs eller på stranden. När du går på golv behöver du lite stöd under foten, säger han.

Du ska helst inte ha samma skor på dig som när du går ute. Det kan ge problem.
– Det absolut vanligaste problemen är att fötterna blir varma. Det kan orsaka fotsvett och fotsvamp. Många har trånga skor för att vara snygga och de kan dessutom ge ett tryck på naglarna, säger Roger Björk.
Hans bästa tips är ett par riktiga sandaler som har stöd runt vristen för att få en luftig och bekväm sko.

Även om sandalen kanske är bäst för foten lär du inte får några stilpoäng för den på ett möte.
– Det är inte det mest trendiga att ha sandaler på sig inomhus. Dessutom finns det inte så mycket snygga sandaler. Jag skulle i så fall föredra ett par träskor, säger modebloggaren Amanda Berg.


Framgångsrik utan skor

Robert Redford fick sitt stora genombrott på Broadway 1963 med rollen som den skolösa Paul i succépjäsen Barefoot in the Park

Mad Men-karaktären Bertram Cooper leder PR-byrån Sterling Cooper i strumplästen. De anställda tar också av sig skorna då de ska fatta viktiga beslut i kontoret med heltäckningsmatta på Madison Avenue.

Mark Zuckerberg grundade sitt Facebookimperium och fick riskkapitalister att investera miljontals dollar med endast ett par adidastofflor på fötterna.

Ernst Kirchsteiger gick runt barfota i sitt sommartorp och svenska folket älskade honom. Han är i dag fortfarande aktuell och fortfarande barfota.

 
Rickard Lindholm

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet