Foto: Foto: Scanpix

Personlighetstest snart för varje jobbsökare

Uppd. 2010-10-21 20:46
 
 
Boontariga Pipatanangura.
 
Boontariga Pipatanangura.
 

Tester blir en allt viktigare del när företag väljer personal. Snart kan de bli varje jobbsökares egendom.
– Vi vill vända på steken och låta jobbsökaren skicka med testresultaten i sin ansökan, säger Boontariga Pipatanangura, vd för Workmint.  

Som metrojobb.se skrivit om tidigare finns det massor av olika personlighetstest som används allt oftare och allt tidigare i rekryteringsprocessen. Företagen vill undvika att anställa en person som visar sig inte passa in på arbetsplatsen och litar allt mer på resultaten.

Du som gjort testet får oftast inte reda på resultatet och missar därmed en chans att utveckla dina svagare sidor.

– Du kan få göra fem olika tester, men i slutänden har du ingen aning om varför du inte fått jobbet. Tester är bra, men du måste kunna lära dig av dem, säger Booontariga Pipatanangura, vd för CV-förmedlingsföretaget Workmint.

Nästa år ska du som har lagt upp ditt CV i Workmints databas eller hos någon av deras partners kunna göra ett enklare personlighetstest där 16 personlighetsdrag mäts. Målsättningen är att det ska vara billigt eller utan kostnad för jobbsökaren.

– Den största fördelen är att kandidaten själv vet vilken information som rekryteraren tar del av, utan att objektiviteten blir ifrågasatt.

En uppenbar skillnad från testerna som görs av rekryterarna själva är att det endast kommer vara personer som kan stå för sina testresultat som kommer lägga upp dem, men Workmint-vd:n tror ändå att resultaten kan vara ett värdefullt komplement till CV och personligt brev.

Även om vissa karaktärsdrag är mer eller mindre bestående finns det mycket att lära om du får ta del av testresultaten, menar Boontariga Pipatanangura.
– Jag har gjort flera olika tester och har ganska tydliga karaktärsdrag. Vissa ändras inte, till exempel om du är driven, målmedveten eller lojal. Däremot kan tex dina proriteringar och värderingar ändras beroende på din livssituation, om du till exempel får barn.

En djungel av tester

Det finns hur många sorters personlighetstester som helst. Här är tre som Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund prövat.

Hogan Assesment System. Tredelat ­online­test som mäter ­"normalpersonligheten", "urspårningstendenser" och "drivkrafter och ­värderingar".

Strenghtsfinder. Onlinetest som sätter förstoringsglas på en persons mest ­karaktäristiska beteende- och tankemönster.

People Test Systems. Onlinetest som mäter personlighet, teamegenskaper, motivation och behov.

Bland de mer udda testerna finns ett som kan visa om du är en ledare eller en anghängare genom att analysera dina favoritfärger. Det kan du läsa mer om och testa gratis här.

Svenska forskaren Lars-Erik Hedlund har utvecklat ett test som kan avslöja om du svarar ärligt på frågorna genom att mäta svarstiden på olika sätt.

Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Fler artiklar inom Söka jobb