Foto: Foto: m_bartosch

Fråga dig själv det här – få ditt drömjobb

Uppd. 2010-10-28 16:19
 
 

Var ser du dig själv om några år? Om du inte redan vet det kanske det är en bra idé att skaffa en karriärplan. Tidningen Chef har samlat karriärcoachen Charlotte Hågårds bästa tips för att skapa en karriärplan.

Om du har ett drömjobb borde du ha en karriärplan med ett tydligt mål, menar Charlotte Hågård. Grunden för den måste utgå från dina egna värderingar, så det första du gör är att sätta dig ner och fundera på vilka de är.

– Du får fokus. När du har en riktning blir du lugnare och mer effektiv. Du blir gladare eftersom du har en framtidsbild, säger Charlotte Hågård till Chef.

Ställ frågorna nedan till dig själv. Det är början på en ny karriär.

5 frågor till dig själv

1. Vilket är ditt kortsiktiga mål? Undersök arbetsbeskrivningen för jobbet du drömmer om. Vilka arbetsuppgifter bör du fokusera på för att nå dit?

2. Vilket är ditt långsiktiga mål? Här ska du tänka längre än ditt nästa jobb. Vilket är ditt nästnästa jobb och hur ska du nå dit?

3. Vilken kompetensutveckling behöver du? Vad behöver du kunna och lära dig för att nå ditt långsiktiga mål?

4. Vem behöver du stöd ifrån? Ensam är inte alltid stark. Vem har du i din närhet som kan hjälpa dig att lyckas? Det kan vara familj, kompisar eller kolleger.

5. Är det något som hindrar dig att nå målen? FInns det några personliga drömmar som krockar med dina karriärmål? Kanske vill du flytta till landet, men jobben du drömmer om finns i storstaden. Tänk över hindren och se om du kan komma över dem.

Källa: Charlotte Hågård/Chef

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb