Om du vet att du har en nyckelkompetens på företaget kan det funka med rena hot.
Foto: Foto: Istockphoto

Hota dig till högre lön

Publ. 2010-11-02 16:46
 
 

Är du uppskattad på jobbet men missnöjd med lönen? Då kan du löneförhandla med hjälp av hot.

En framgångsrik löneförhandling kännetecknas av vassa argument och en stor portion självförtroende. Men vad gör man om inte det hjälper?  Har du tillräckligt med skinn på näsan och vet att arbetsgivaren värdesätter dig och vill att du stannar kvar,  kan du ställa ultimatumet ”ge mig högre lön annars slutar jag”.
– Det förekommer faktiskt löneförhandlingar där arbetstagaren ställer den typen av ultimatum. Och hur konstigt det än låter så är det hotet ett framgångsrikt sätt att höja sin lön på, säger Nina Jansdotter, karriärcoach på Drömjobb.

Men det är inte vem som helst som kan framföra hot i en löneförhandling. Bara den som med säkerhet vet att han eller hon har expertkunskap, nätverket och idéer som är värdefulla för företaget kan med framgång hota sig till en högre lön.
– En arbetsgivare behöver knappast göra ett snabbt överslag i huvudet för att räkna ut att det skulle bli dyrare att rekrytera en ny person som fungerar i organisationen med samma expertkunskaper. Då är priset lägre att höja en befintlig anställds lön.

Men innan man växlar upp i förhandlingsprocessen genom att hota med uppsägning kan det först vara en bra idé att göra en omvärldsbevakning. Detta för att försäkra sig om att kravet man ställer är rimligt.
– Om arbetsgivaren skulle gå med på att ge en medarbetare mycket högre lön kan det sprida sig ut i organisationen. Risken finns att resten av kollektivet också kommer att börja kräva högre lön. Ställer man dessa kostnader mot varandra kanske arbetsgivaren tycker att det är mer värt att låta dig gå.

Förbered dig så här

1. Lägg upp en strategi. Undersök vilka möjligheter du har på arbetsmarknaden. Innan du går in och kör en tuff löneförhandling med ultimatum kan det vara bra att åtminstone ha ett alternativt jobb i åtanke om förhandlingen skulle stranda, tipsar Nina Jansdotter.

2. Skriv listor. Gör två listor, en pluslista och en minuslista, där du radar upp vad det bästa respektive värsta är som skulle hända om du måste infria ditt hot om att säga upp dig. Överväg noga om du ska chansa med ett hot.

3. Tänk långsiktigt. Det är viktigt med en långsiktig plan så att din chef inte kommer hata dig. Tycker din chef att du är en värdefull medarbetare måste du också leva upp till det. Genom hot sätter du automatiskt press på dig själv och håller du inte det kommer du ändå tvingas sluta.

4. Ha alternativ. Om du inte skulle få den lön du vill ha så ha alternativ till rena pengar i beredskap. Finns det något annat du skulle kunna förhandla om som är värt lika mycket som löneökningen? Var kreativ och fundera ut förmåner eller utbildningar du kan använda.

5. Ingen återvändo. Om förhandlingen inte går din väg och du har ställt ultimatumet att du kommer sluta kan du inte backa med hedern i behåll. Kom alltså ihåg att hotet om uppsägning är definitivt om du misslyckas i förhandlingen.

 
Mary Örnborg

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön