Att ta en paus från jobbet för att verkligen känna efter vad du vill göra har blivit mer accepterat.
Foto: Foto: Stock.xchg

Utan jobb? Då är du het på arbetsmarknaden

Uppd. 2010-11-09 16:48
 
 

"Företagen vill bara ha de som redan har jobb". Det påståendet stämmer inte längre.
– Det är inte längre någon skam att stå utan jobb, säger rekryteringsexperten Christel Eriksson.

Den brittiska rekryteringfirman Yellowcat har jämfört hur arbetslösa jobbsökare och de som ville lämna sitt jobb för ett annat lyckats. Det visade sig att åtta av tio arbetslösa nyligen varit på en arbetstintervju, men bara varannan av de som redan hade jobb.

Efter att många duktiga medarbetare – frivilligt och ofrivilligt – fått lämna sina jobb har en ny syn på arbetslöshet vuxit fram bland de som anställer.  

– Absolut. Lågkonjunkturen har gjort att det inte längre är någon skam att stå utan jobb. Man får lov att ta en paus i livet och måste inte ha klart med nästa jobb direkt, säger rekryteraren Christel Eriksson.

Hon är på sätt och vis ett levande exempel på den nya trenden. Efter att ha jobbat som konsult vill hon nu hitta ett jobb där hon kan utvecklas på en och samma arbetsplats. Men i stället för att hoppa direkt till ett nytt jobb har hon valt att gå utan jobb en tid för att verkligen hitta rätt.

– Det är ganska lätt att hoppa på fel om du lockas av en fin titel. Då kanske du upptäcker att företaget har helt fel värderingar och vill byta igen inom ett år. Att byta efter så kort tid kan se värre ut än att ha varit arbetslös när du söker jobb.

Även om företagen är mer intresserade av att anställa arbetslösa drar den som redan har ett jobb  fördel av att hänga med i vad som händer i branschen. Som arbetslös kan det därför vara bra att jämna ut oddsen genom att hänga med i branschpress, bloggar och nyheter.

Våga kasta dig ut

Christel Erikssons tips för dig som vill ta en jobbpaus för att hitta ditt nästa drömjobb

• Var inte rädd för att ta steget. Duktiga människor får alltid jobb. Om du känner att du går i taket slösar du bara tid och energi på att vara kvar.

• Tala med din gamla chef. Har du gett ditt nuvarande jobb alla chanser? Kanske finns det nya utmaningar där du är. Om du ändå tänkt sluta har du ju inget att förlora.

• Klä det i ord. Sätt ord på vad som är fel där du är och vad du vill ha på ditt nya jobb, i stället för att gå runt med en diffus känsla av vad du vill.  

• Låt det ta tid. Ett par-tre månaders paus krävs nog för att du ska hinna söka jobb, gå på intervjuer och – inte minst – fundera på var du vill jobba.

• Välj noga. Om du bara jagar en titel kan du känna dig tvingad att söka ett nytt jobb inom ett år igen. Fokusera på företagskultur och värderingar. Det är viktigt att kunna känna sig stolt.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb